Можем ли да удължим живота на отрязания цвят


Трайността на отрязания цвят зависи от много условия, между които най-важното е наследствеността. Например цветовете на телеграфчетата (ипомеа, седянко) траят само един ден, а цветовете на хризантемите – до 1 месец. За трайността на цветовете оказват влияние времето на отрязването, състоянието им в момента на отрязването икичестостта им (кичестият карамфил при равни други условия се запазва по-дълго от простоцветния).

За да имат по-голяма трайност отрязаните цветове, трябва да се спазват следните условия:

1. Цветовете да се отрязват малко преди пълното им разцъфтяване.
2. Цветовете да се отрязват сутрин рано, когато са пълен тургур и да не се допуска да увяхват до натопяването им във вода.

3. Цветовете да се отрязват с по-дълги дръжки, за да имат повече резервни хранителни вещества.
4. Отрязването да става с остро ножче, за да се получи гладък отрез.

5. Дръжките на внесените в жилището цветове да се подрязват всеки ден или през ден, за да не загниват.
6. Водата, в която са натопени цветята, да се сменя всеки ден.

7. През нощта цветята да се изнасят на балкона или да се оставят в хладно помещение, а ако се забележи завяхване, да се натопят до цвета във водата.
8. Дръжките на цветята, които изпускат млечен сок, да се подрязват под вода, защото млечният сок бързо се втвърдява на въздуха, запушва проводящите тъкани на стъблото и предизвиква увяхване на цвета.

9. Когато цветята имат твърда дръжка (хризантеми, божури), при натопяването им тя се разцепва на 3-4 см от края, за да се улесни поемането на водата.
10. Дръжките на цветоносните клончета от храстовиден и дървесен произход се начукват с тъп предмет на разстояние 5-10 см от края, докато се превърнат на влакна. Така се улеснява поемането на водата.

За увеличаване трайността на отрязаните цветове във водата се разтварят следните вещества: захар 1/2 чаена лъжичка на 1 л. вода;глюкоза – 1 г кристална глюкоза на 100 кубични см. вода; глицерин – 1,5-2 г глицерин на 100 кубични см. вода; алкохол – 10%-ен разтвор; аспирин – 1 таблетка на 2 л. вода.

Особено голяма трайност имат отрязаните клончета от здравец, бръшлян и други растения, чиито стъбла имат способност да се вкореняват във вода.

Be Sociable, Share!

One comment

  1. nekerman
    04.06.2009 at 18:01

    Лично аз съм категорично против да се късат цветя и да се поставят във вази. Както и да се поддържа откъснатия цвят все някога ще умре и ще бъде хвърлен в кофата. Докато в саксия или в градина живота му се запазва. Не съм и особено очарована да получавам букети за лични празници (рожден, имен ден) предпочитам ако ще се подаряват цветя те да бъдат в саксия. Аз също не подарявам букети за личен празник.
    Разбира се всеки има свой уникален стил на живот и не натрапвям мнението си на хората чиито стил е различен.

Leave reply

*
Back to Top