Видове платове


Основните материали, от които се изработват платовете за облекло, са памук, вълна, коприна, лен и синтетични влакна. Най-простият начин за разпознаване на съдържащите се в даден плат материали е изгарянето на извадена нишка от основата и вътъка на плата. Памучната нишка гори бързо със синкав пламък, като отделя миризма на горяща хартия и дава остатък от сива пепел.

Нишките от вълнени и копринени влакна горят бавно, без пламък, отделяйки миризма на горящ рог. На края на такива нишки остават малки черни гланцирани точици. Основните сплитки на тъканите са: лита, кетенна, сатенена, както и различните видове модерни релефни сплитки.

Най-разпространени са литата, кетенната и сатенената тъкан. Литата тъкан е гладка и много гъсто натъкана, поради което е трайна и приятна на пипане. При кетенната тъкан натъкването е по-слабо, отколкото при литата тъкан – между нишките има повече въздух. Ето защо кетенната сплитка в повечето случаи се прилага при тъкането на вълнени платове.

Сатенената тъкан има две лица – лъскаво и матово. Тъканите имат различна трайност и здравина. Тези им качества не зависят от дебелината на нишката, а от здравината и дължината на влакното и. Платовете се изработват десенирани и едноцветни. Според вида на десенирането им те могат да бъдат с втъкана десенировка или щамповани.

Be Sociable, Share!

Leave reply

*
Back to Top