Към какъв вид спорт да се насочат децата


Деца, които имат навика да ходят прегърбени и са с хлътнали гърди, трябва да се насочат към системна обща физическа подготовка, изправителни упражнения за укрепване на гръбната мускулатура, волейбол, плуване, спортна гимнастика. При тези видове спорт се оформя не само гръдния кош, но и хармонията на цялото тяло.

Децата на родители с нисък ръст би трябвало да се ориентират към всекидневни екстензионни упражнения, висове и спортни игри, като волейбол, баскетбол, хандбал, федербал, тенис на маса, тенис на корт, плуване, художествена гимнастика.

Тези видове спорт съчетани с подходящ хранителен режим, богат на белтъчини от животински произход, както и с плодове и зеленчуци, могат да стимулират и растежа. Опитите показват, че децата, които спортуват, са обикновено с няколко сантиметра по-високи от тези, които не спортуват.

Деца със слабо развити долни крайници трябва да се насочат към ски спортове, колоездене, футбол, балет, художествена гимнастика, хокей на лед, бягане на къси разстояния, скачане на висок и дълъг скок, туризъм, тенис на маса и корт. Тези видове спорт развиват предимно долните крайници и оформят тяхната красота.

Деца с наднормено тегло е желателно още от ранната детска възраст да се приучат към системни физически упражнения, например бягане, футбол, баскетбол, хандбал и др. , системен туризъм, плуване, гребане.

При посочените видове спорт се губи много енергия и ако се спазва хранителен режим, беден на въглехидрати, но богат на белтъчини, плодове и зеленчуци, телесното тегло би се запазило в нормалната величина.

Деца на родители с висок ръст, които се развиват нормално, могат да упражняват спорт според влечението им – бокс, борба, лека и тежка атлетика и др.

Be Sociable, Share!

One comment

  1. Статията ви е чудесна и тук става дума за един доста наболял въпрос а именно към какъв спорт да се насочат децата ни понеже говорейки в проценти, с всяка изминала година затлъстелите деца се увеличава и започваме да гоним една страна като САЩ,което е изключително тревожно поне за мен.Хубаво е още от малки да ги запишем дали на плуване или футбол или някакви танци или бойни изкуства, за да видим дали им харесва и да ги насочим в правилната посока.Все пак ако децата спортуват и след това се направи съчетание с подходящ хранителен режим, богат на белтъчини от животински произход, както и с плодове и зеленчуци, то децата ни няма как да не израстнат здрави и силни готови да посрещнат всичко в живота си.

Leave reply

*
Back to Top