Кога, с какво и как се лови сом


Сомът кълве най-активно две седмици след периода на размножаване. Като се вземат предвид кулинарните предпочитания на сома, то е ясно, че може да се лови с малки рибки, с червей, с жаби. Особено със зелени жаби – това е любимото лакомство на сома! А за това “как” се лови сом има два отговора: на поплавъчна въдица и спининг. И понеже сомът е дънна риба, то се използват и разнообразни дънни въдици.

Обикновено не улавянето на сома се оказва трудно, а изтеглянето му от водата. То е не само трудно, а и опасно понякога! Известни са случаи, когато може да се преобърне лодката и дори да се удави невнимателния рибар, ако се омотае в рибарските си принадлежности. Затова по време на изтеглянето на уловения сом е необходимо да се прояви не само търпение, а и внимание!

След улавянето не трябва веднага да се измъква на брега. Повярвайте, не е добре да бързате! Нека рибата да се поумори. Ако уловеният сом е отишъл под водата и е легнал на дъното, то за да го “вдигнете” отттам, трябва силно да почукате по дръжката на въдицата с попаднал ви под ръка предмет (например с пръчка).

Сомът ужасно се страхува от такъв шум-чукане и ще побърза да се вдигне от дъното. Добре е риболовецът да има брезентови ръкавици, за да избегне евентуални травми.

Не са редки случаите на порязване с риболовната корда, които са много болезнени и трудно зарастват. Когато се умори сомът дотолкова, че да започне да се обръща с корема нагоре, тогава е добре да го измъкнете на някоя плитчина. После рибата се взема с канджа под хрилете и се измъква на брега.

Be Sociable, Share!

11 comments

 1. Любител на кюфтета от сом
  21.06.2009 at 19:02

  Един рибар не могъл да си улови риба. Oтишъл в магазина, за да си купи оттам, и казва:
  - Искам сом, ама да е като началник!
  - Как така като началник? -пита продавачът
  - Ами така: едър, тлъст, и без глава!

 2. nekerman
  21.06.2009 at 19:31

  :-)

  Само да не се окаже, че началника ви посещава този сайт и ви чете вицовете. Да не се окажете слаб, нисък и без работа. :)

 3. Любител на сом
  21.06.2009 at 20:16

  Eх, Неки, приятелю. Началникът ми не посещава сайтове, защото нищо не разбира от компютри, но отишъл в същия магазин за риба и продавачът ме издал. Сега не началникът ми, а аз съм без работа. И за риба вече трябва да ходя чак в Бермудския триъгълник. След 5 минути тръгвам. Пожелай ми на добър час! Искаш ли да ти донеса едно НЛО оттам?

 4. nekerman
  21.06.2009 at 20:32

  Там нещата станаха сериозни, от плът и кръв са роднините. И са литниски. Донеси едно НЛО да видим, ако се задълбочат симптомите Журнал Психея е наблизо.

 5. 26.01.2010 at 14:24

  Хора, по добре си свалете russian fishing 2.0!!! Там е както в реалността. Може да четете от интернет за рибата и да я уловите както пише там!!! Всичките деиствия там се провеждат в Русия. Може да се ходи на различни бази и различни места. Копувате си въдици, оборудвате ги, копувате коли, бази, храна, захранки и стръв. При липса на рубли-тамушни пари, се тегли кредити, разбира се без плаштане в истински пари. Дигате левел, очаствате в турнири, теглите лицензи и се кефите :D
  !!!ПРЕПОРЪЧВАМ!!!

 6. nekerman
  26.01.2010 at 15:11

  Е хубаво ама това е за пишман рибари. :) Виртуална игра. Рибарят, на който това му е хоби и е запален няма да седне да играе на такива игри освен когато сезона за риболов е забранен. Това им е голяма тръпка да станат в 4 часа сутринта да нарамят такъмите, да се метнат на колата и да отпрашат към реки и язовири. А и преживяването сред Природата не може да се замени по никакъв начин с едно преживяване в искуствената виртуална среда, която на всичкото отгоре е и вредна (облъчване от монитор и компютър, разваляне на очите и т.н.)

  Но на който му харесва нека си играе на виртуален рибар. :)

 7. 26.01.2010 at 19:17

  Нямах предвид да се играе по всяко време на компютъра, а през забранения сезон и когато времето е лошо! Но дори и лошото време не спира добрият и запален рибар.
  Разбрал си ме погрешно Неки! Аз не искам да кажа че само на игри, симулиращи риболов трябва да се играе, а че тази игра е доста добра!

  -И внимаваите с шефа- :D

 8. nekerman
  26.01.2010 at 19:38

  Явно е интересна тази игра, може да опитам. Аз не съм рибар, тоест рибарка, защото зад “Неки” седи жена. Намерих я тук

  http://masters-tb.com/details.php?id=32139

  Ами наслука рибари и през сезона и извън него във виртуалното пространство! :)

 9. 26.01.2010 at 19:44

  Ако имаш предвид да ми покажеш играта, да това е.
  Странно, защото за 2-ри път се обърках така-мислех те за момче а ти се оказа момиче/жена. Кажи си скайпа ако имаш. Моят е jokojokojo.

 10. nekerman
  26.01.2010 at 19:52

  Става това объркване заради ника с който пиша коментарите “Некерман” Извини ме, но тук скайпа няма да си го оставя.

 11. 26.01.2010 at 20:00

  Ами може да ме намериш ти! A и аз си дадох моя за да ме намериш. Не е нижно да ми даваш твоя.

Leave reply

*
Back to Top