Избор на модел и плат


При избор на модел и плат за дреха винаги трябва да се търси връзка между тялото и дрехата. Безспорно модната линия играе известна роля при избора на модела, но тя трябва да се ограничава само в подчертаване на хубавото в телосложението, в прикриване на недостатъците и в придаване на моден вид на дрехата. По-голямо значение обаче при избора на модел и плат има фигурата на този, който ще носи дрехата — височината и пълнотата.

Типът на човека, цветът на кожата, косата и очите, височината на талията, стойката на тялото, формата на краката и ръцете, походката и движенията също са от голямо значение. От друга страна, от значение са и трудовата дейност, възрастта, предназначението на дрехата.

Когато възрастна жена облече младежко облекло, то е чуждо за нея по отношение на плата и модела. Ето защо, макар и модни, моделите с големи деколтета или миниполи подхождат за по- младите жени. Съвсем строгото облекло пък е неподходящо за младите момичета; такова облекло стеснява движенията на младия човек.

Изобщо по дрехата, по модела и линията й може да се познае какви са културата и вътрешният мир на човека, който я носи. Елегантното облекло винаги е било семпло, без излишна украса. Най-важното, за да бъде хубава една дреха, е нейната линия. Всяка претрупаност на облеклото по отношение на модела показва лош вкус.

Важен фактор при избора на плат за дреха са цветът и десенът. Докато при избора на гладък плат се има пред вид най-много цветът на кожата, очите и косата, при избора на десениран плат трябва да се вземат под внимание и височината, и пълнотата на фигурата. Едрите десени и карета са подходящи изключително за високите, не много пълни телосложения.

По отношение на цвета на плата от значение е не само фигурата, но и възрастта. Погрешно у нас се смята, че белият цвят не е подходящ за възрастните хора. Естествено, че всички светли, свежи цветове се смятат като привилегия за младите хора. Тези цветове имат по-голяма връзка със свежестта и жизнеността на младежа, но и една възрастна дама в строг чисто бял костюм прави изключително приятно впечатление. Белият цвят придава на възрастния човек чистота и благородство.

При избор на модел и плат първостепенно значение има и предназначението на дрехата. И най-хубавата дреха губи от стойността си, когато се носи в неподходящ случай. Облеклото, което се носи сутрин в къщи, обикновено по-малко се влияе от модата. Това са пеньоарите и домашните рокли и роби. Те трябва да бъдат преди всичко удобни за носене и да могат да се перат.

Като сутрешно облекло се носят и панталоните с различна дължина и широчина и с подходящи блузи. Домашното облекло може да бъде евтино и кокетно. Не е много хубаво сутрин да се използува старото и похабено вече облекло. То може да се оползотвори, като от него се ушият кокетни домашни престилки — половинки или цели.

Облеклото за работа или всекидневното облекло, с което жената отива на работа или на пазар, се състои от цяла рокля или от пола и блуза от различни цветове или от един и същи плат, от обикновени костюмчета и др. От практична гледна точка най-подходящи за работа са полата и блузата, особено през зимата.

Към пола от вълнен плат могат да се обличат всеки ден различни блузи от плат, който може да се пере често. За по-топло време отгоре се носи жилетка от плата на полата или от трикотаж. Това облекло също трябва да бъде удобно и подходящо по модел. Платовете за това облекло трябва през лятото да могат да се перат, а през другите сезони — да не са много разтегливи и да не се замърсяват лесно.

Друго облекло за работа е т. нар. специално работно облекло, което се носи само през време на производствената дейност. То е в зависимост от характера на работата. Най-подходящи в случая са целите престилки и комбинезоните, които обикновено са стандартни.

Облеклото, което се носи в специални случаи — визити, ресторант, театър, концерт и др. — се нарича официално облекло. Както по модел, така и по цвят това облекло може да бъде по-оригинално и все пак според възрастта и фигурата, като се избягва претрупаността. Платовете трябва да бъдат фини вълнени, копринени или от изкуствена материя, но по тъкан и цвят — модерни.

Друго официално облекло е облеклото за приеми и балове. По отношение на него може да се развие по-голяма фантазия за ефекта от тоалета. При избора на модел и плат и тук трябва да се имат пред вид възрастта и фигурата. В това облекло най-вече проличава културата и вкуса на жената, която го носи.

За допълнение към облеклото при всички случаи са необходими чанти, ръкавици, шалчета, разноцветни якички, коланчета и бижу. Това са т. нар. аксесоари, за избора на които трябва да се влага повече вкус и въздържаност, защото и най-елегантният тоалет може да загуби от стойността си, ако не е допьлнен с подходящ аксесоар.

Be Sociable, Share!

4 comments

 1. Коко Sh
  09.07.2009 at 10:45

  Нося всичко, което ми отива – дълги до средата на прасеца цветни летни поли, къси до над коляното елегантни ежедневни също. Поли – панталони обичам, 7/8 дължина на дънки, джинси, туники цветни, елечета, якета, жилетки, даже малко под талията. Хубаво е, когато имат малък дефект, позашито от мен тук- там, фабрични петънца – при щампирани десени… Напоследък съм и с рокли без ръкави и … имам забележка в юли!!! да нося корсаж!:) Добре, че не е от рибаря в къщи!

 2. Юлияна
  09.07.2009 at 12:59

  Аз не обичам много полите, когато ги обличам (много рядко) са дълги. Не се чувствам удобно с пола. За това си ходя с панталони и блузки, фанелки, потничета за лятото. Моя стил може да се определи като спортно-елегантен имам и шапка с козирка (не капела), а шапка и ….казват, че ми отива. :) Чудна работа не съм някаква запалена спортиска, а стила ми на обличане е спортен. Даже съм кашкавал спортист. Освен това не нося сутиени, препоръчвам и на вас да изхвърлите това ужасно нещо от гардероба! Но пък аз имам естествени гърди, за които всяка силиконова секс бомба от Холивуд би позеленяла от завист и нямам нужда от сутиен за придаване на оформление или за нещо друго.

 3. Коко Sh
  09.07.2009 at 15:22

  Е, това по-долу може да ти хареса

  “По парфюм”

  от песен на Ивана

  С чифт маратонки за бягане,
  луксозен спортен сутиен
  със стягащ бюста ефект
  и неин е …всеки джентълмен.

 4. Юлияна
  09.07.2009 at 15:35

  Забравих да ви кажа, че много обичам бижутата особено сребърните (злато не понасям). И съм се накичила като коледна елха. :) На дясната ръка имам четири гривни, на лявата са три – една сребърна, една от кехлибар и една от лунен камък. В пръстените съм по-сромна само три са ми – един на дясната и два на лявата. Естествено да не забравя и обиците на лявото ухо имам три дупки но нося само две обици, на дясното е само една. Казват, че пробиването на ушите и много неправилно, защото се засягат някои точки (китайската медицина), но свършен факт, пробих си ушите като бях пикличка и толкова.

  Коментара ме подсеща, че може да имаме категория или някак си по друг начин ще го организирам за бижута. От скъпоценните камъни разбира се обожавам диамантите и докато не успея да си ги купя, нося само кехлибар и лунен камък. Кехлибара е нещо чудесно аз го обожавам, а и бижутата от кехлибар особено обработен са доста скъпи. Има нещо в кехлибара, което на мен ми действа много добре. А лунния камък….е нали съм си луннен рак…..

Leave reply

*
Back to Top