Сафари в Африка


Само преди няколко години думата “сафари” означаваше преди всичко лов на слонове, носорози, лъвове и други животни в Африка. Днес под “сафари” се разбира по-хуманен вид отдих – експедиция в естествената среда на дивите животни. Това приключение в света на разнообразната дива природа е духовно единение с нея. За най-популулярно сафари се счита пътешествието по Източна и Южна Африка.

Африканските сафари се провеждат в националните паркове. Туристите могат да се настаняват в къмпинги или в лоджи. Палатки в къмпингите са за туристи, които обичат екстремните преживявания. Там може да се почувства близостта на природата, защото наблизо бродят и слонове, а по клоните на дърветата скачат маймуни.

Животът в къмпинга е малко “див”, но пък най-много наподобява участие в сафари. Лоджи – това са хотели в националните паркове с различи нива на комфорт, включващи ресторанти и музика.

Придвижването по националните паркове на Африка е разрешено само в автомобили или автобуси с опитни водачи (гидове). В Африка има резки промени на температурата, затова са необходими дрехи както за горещо, така и за хладно време. Задължителен атрибут на облеклото са здрави ботинки или сандали.

Който има сериозни проблеми със здравето или лоша поносимост към автомобилно пътуване, е по-добре да не тръгва на такова пътешествие, тъй като там медицинско учреждение или аптека не се срещат често. Още едно ограничение за пътуване из някои части на Африка е наличието на удостоверение за ваксина срещу жълта треска.

Такова удостоверение не се изисква например в ЮАР, Намибия, Замбия, Зимбабве, а за Кения, Танзания, Уганда е задължително. Освен това се препоръчва ваксина срещу полиомиелит, хепатита А и В, тетанус, менингит и холера. Задължително условие също е медицинската/ туристическа застраховка. Най-популярни за сафари са следните африкански страни: Кения, ЮАР, Танзания, Намибия и Ботсвана.

Be Sociable, Share!

6 comments

 1. kaiya
  22.11.2009 at 9:39

  Статиятя е страхотна, но има няколко правописни грешчици:) А и можеше да бъде с малко повече подробности.

 2. nekerman
  22.11.2009 at 13:17

  Както не веднъж съм казвала колеги, уеб мастъри потребителя става все по-критичен, както към визията на един сайт, така и към изискванията да има стил и класа и не на последно място към съдържанието, което трябва да бъде с безупречен правопис. Това може само да ме радва и стимулира за още по-добро представяне. Потребителите са тези, които ще изчистят интернет средата от пошлотията, грозотията, неграмотността и други “качества” навлезли и наложили се като “критерии” за присъствие в интернет. Нали разбирате нещо като чалгата, която се наложи като визитна картичка на България.

  Благодаря Ви kaiya, за коментара! При желание от Ваша страна можем да обсъдим възможността да станете редактор на статиите по отношение на стил и правопис и/ или автор и творец. Ако предложението ви харесва можем да разговаряме на kamino20@gmail.com

 3. Разследващ
  23.11.2009 at 20:02

  Да, бе! Права е госпожа Kaiya! И аз забелязах две ГОЛЕМИ грешки: в думичката “света” липсва едно Е и в думичката “екстремни” липсва буквичката(коя, коя, коя, я да видим) … пак буквичката Е. Този автор е ял букви? Сигурно е спестявал пари за екскурзия до Африка и не са му останали за закуска. Права е госпожа Кaiya – възмутително е! Този автор е не само престъпник, ами и рецидивист! При това опасен! Ако срещне госпожата по време на сафари, от нея може да остане само едно К.
  Боже опази!

 4. nekerman
  23.11.2009 at 20:13

  Разследващ, сега ще издирвам това, което е останало след поправките върху думичката “съфари”, само веднъж се срещна тази въшка, което не говори за въшлясване, а просто за невнимание. И в думичката “приживявания”, която своевременно приживе беше поправена след консултация с Правописен речник на българския книжовен език. :)

  Госпожа М.К. тире Буйнова е на зимен круиз до Москва и околности със съпруга си А. Буйнов, където ще имат буйни преживявания с руските медведи. Дай Боже да се завърнат живи и здрави! :)

 5. Авторът-рецидивист
  23.11.2009 at 21:05

  Па тиа двамъта – Буймовите, де, ни знам за кво съ ви! И тех ли шъ ги мъкните нъ съфарто. Ми, треба ви ! Я ги остъйте – мечки ги яли!

 6. MagelBan Fere
  24.11.2009 at 15:34

  Да се надяваме само да е до Москва, в противен случай с Белите мечки не зная как ще е …. Ваша МагелБан Фере.

Leave reply

*
Back to Top