Нанасяне на модел върху кройки


След като се избере моделът и се приготвят основните кройки на дадена дреха, се пристъпва към нанасяне на определения модел върху кройките, т. е. към приготвяне на кройките, по които ще се крои дрехата. За да се нанесе правилно даден модел върху основните кройки, е необходимо да се знаят някои принципни положения. На основната кройка на предната част на дамската блуза има свивка при раменния шев. Предназначението на тази свивка е да даде свобода на дрехата в областта на бюста. В зависимост от модата обаче тази свивка мени мястото си.

Тя може да се измести в страничния шев, в края на раменния шев или в шева по линията на талията. Дълбочината на раменната свивка зависи от големината на бюста. На стандартната кройка раменната свивка е изместена в страничния шев. При всички положения на свивката върхът й сочи към бюста.

Когато моделът е с форми, които минават през бюста, независимо от това, дали са по дължина, широчина или по диагонал, или има набор, свивката се измества в тях. Трябва да се отбележи, че при вълнените платове с косъм, като мохер, велур и др., при скрояването посоката на косъма трябва да е отгоре надолу, докато при кадифето, дифтина, памучния велур и др., посоката на косъма трябва да е нагоре.

Ако тези материи се поставят в обратна посока, те получават неприятен избелял цвят. Върху платове на квадрати и едри райета кройките се подреждат така, че шарките при съединителните шевове да съвпаднат. Подредените върху плата кройки се притискат с тежинки или се забождат е карфички за плата. След това се очертават контурите на кройките.

При литите платове от рода на хасето, поплините, шлиферните платове и др. кройките се очертават с резец. А при другите памучни платове и при вълнените и копринените платове контурите на кройките се очертават с добре изострена креда. Отбелязват се и всички напречни бележки — центрове. От очертаните контурни линии навън се отмерват необходимите сантиметри за резерв на шевовете.

При страничните шевове и талията се оставя резерв до 4 см, при раменните шевове — 2 см, а при вратната извивка и ръкавните извивки — 1 см. За шева на ръкава се оставя резерв 2 см, а при овала — 1 см. За подгъв в долния край на ръкава се оставя резерв до 4 см. При страничните шевове на полата се оставя резерв, както на блузата, при талията — 1 см, а за подгъв — до 8 см.

Когато полата се крои по верев, резервът за подгъва е по-малък. При платовете, които лесно се нищят, ако шевовете няма да се почистват веднага след скрояването, оставя се по-широк резерв. Платовете се скрояват точно по контура на резервите, като платът се натиска с лявата ръка, а ножицата се движи опряна на масата с острия връх отдолу.

Be Sociable, Share!

Leave reply

*
Back to Top