Great Wall Hover


За безопасността, качеството на монтажа и миризмите в купето на китайските автомобили се носят легенди. Всеки аргумент в полза на китайците получава отпор: «А ти видя ли резултатите от краш-тестовете?» или «Китайците нарочно използват канцерогенна пластмаса, за да се преборят с числеността на населението». Наистина, при спомена за първите китайски автомобили става разбираемо откъде се вземат такива стереотипи.

Тогава наистина в много китайски автомобили можеше да загубиш съзнание от ужасната миризма, да си съдереш дрехата на стърчащите им “саморезки” или да си изкълчиш няколко пръста между “детайлите” в купето. В последно време ситуацията с китайските автомобили се стабилизира. Пазарат сам си избра победителите по пътя на естествения подбор. Отидоха си от пазара автомобилите с неадекватно висока цена и онези, които бяха с ниско качество.

Сред победителите се оказа и Great Wall. Топ-моделът Hover е напълно приличен на вид офроуд-автомобил. В сумрака даже може да се препознаеш и да го помислиш за Toyota Land Cruiser Prado – наистина, ако махнеш “значката” Great Wall, трудно би могъл да кажеш дали това е Китай или Япония. Но външността понякога заблуждава.

Интериорът е оформен по-скромно от екстериора: използвани са материали от средно качество, седалките на са много удобни (не може да се регулира дори височината на седалката на водача). А въобще – височината на седалките едва ли ще хареса на по-високите шофьори – даже при средностатистически ръст 185 см се усеща недостиг на място над главата.

Впечатлението след първите няколко метра е, че «колата не върви». Нискооборотният двигател е с обем 2,4 л. Добре тегли на малки обороти, при това работи тихичко. Но щом моторът измине повече от три хиляди, започваш да го чуваш в купето. Да пътуваш в градски условия с Great Wall Hover е неблагодарна работа.

Управлението на такъв офроуд-автомобил не е приятно: лекият волан, зависимото задно окачване и тежката рама не влияят добре на поведението на автомобила на твърдо пътно платно. Но пък (в края на краищата) офроуд-автомобилите не се разработват за състезания по кръгови писти!.

Лошите пътища (дори липсата на път!) – това е родната стихия за Great Wall Hover. Благодарение на намаления брой предавки “китаецът” леко пътува по рохкавия плажен пясък, там където Honda Pilot (тест-драйв) безпомощно пълзи по корем.

На този автомобил може смело да се пътува с 70-80 км/ч по разбити пътища, където има дупки, през които лек автомобил даже теоретически не может да премине. Единственото, от което се бои Hover е “диагоналното” изкачване. Тази кола няма блокировка на междуосевия диференциал.

Главното преимущество на китайския офроуд е адекватната цена. Тестируемата версия струва 23 850 доллара, при това автомобилът е доста добре окомплектован. Максималната комплектация с кожена тапицерия, с люк, электорегулировка на седалките и куп други опции възлиза към 25 300 доллара.

BYD F3 – една сбъдната мечта

Атлант-М Китайски автомобили

Be Sociable, Share!

Leave reply

*
Back to Top