Управлявайте автомобил с подходящи обувки


От жените, предизвикали ПТП (пътно транспортно произшествие), десет на сто (10%) са си признали, че причината да попаднат в авария са били…обувките им – или някоя от обувките се е изплъзнала, или пък се заклещила между педалите, или е попаднала някъде под педалите и ги е блокирала. (Това са данни, предоставени за статистика от застрахователни компании.) При това една четвърт от жените, които шофират са казали, че не си сменят обувките преди да седнат зад волана, даже и да разбират, че това не е безопасно.

Специалистите твърдят, че рискът за възникване на опасна ситуация на пътя се повишава не само от обувките с токчета. Обувките-чехли или джапанките често леко се изхлузват от краката. Една трета от разпитаните шофори (жени и мъже) са си признали, че през лятото шофират именно с джапанки или с чехли. Така статистиката показва, че почти 80% от водачите на автомобили стават опасни за своя живот и за живота на другите на пътя..

По думите на специалистите, основен фактор, влияещ за увеличаване броя на ПТП, е небрежността и мързела на водачите на МПС. За някои може да е фатално нежеланието да намалят скоростта, но за други – може да се окажат фатални неподходящите обувки, които пречат да се натисне спирачката навреме….

Be Sociable, Share!

One comment

 1. Борис
  14.08.2009 at 18:24

  Въпреки тази поучителна статия някои мои познати продължават да рискуват и да шофират с чехли. Вчера питам един от тях:
  - Защо пак си в атомобила с чехли? Ще си докараш някоя беля…
  - А-а-а, няма? Аз съм си боядисал колата шарена! Отляво синя, отдясно червена, отпред зелена, отзад жълта.
  - Е, това как ще те спаси от КАТ, ако направиш катастрофа?
  - О, ще ме спаси! Ти си представи какъв смях пада като стане катастрофа и почнат да си противоречат очевидците…

Leave reply

*
Back to Top