Хигиена на обезкосмяването


В някои случаи се наблюдава излишен растеж на косми в такива участъци на кожата, където обикновено няма косми. Това се отнася главно до жените, при които се забелязва растеж на косми по горната устна, подбрадника, понякога по бузите, горните или долни крайници. В тези случаи само електролизата е радикалният метод за отстраняване на космите. В космената луковичка се вкарва игла, която е съединена с апарат, даващ постоянен електрически ток.

При пускане на ток от 1—2 милиампера в течение на 15—30 секунди космената луковичка се свива и разрушава. Косъмът се отстранява лесно с пинсета и не израства вече. Всеки косъм се отстранява отделно. Тази процедура за отстраняване на космите е малко болезнена и изисква много търпение както от страна на лекаря, така и от болния. 3а отстраняване на космите са предложени много различни мазила и пасти.

Химическите вещества, които влизат в състава на тези пасти, предизвикват раздразнение на кожата. Освен това пастата отстранява космите, като разтваря роговото вещество само на повърхността, а в косменото влагалище остават неповредени частите на космите, които израстват и след известно време се показват на повърхността, при което поради раздразнението вместо меките тънки косми израстват дебели, твърди косми.

Не се препоръчва да се отстраняват космите с помощта на рентгенови лъчи. Съществува определена доза лъчи, която предизвиква изпадане на косми 3—4 недели след облъчването, но 7—8 седмици по-късно космите израстват отново. Този метод се прилага за лечение на гъбните заболявания на космите Ако се прави облъчване с по-високи дози и при това често, космите изпадат и вече не израстват.

На местата на облъчването остават трайни оплешевявания, а след известно време може да настъпи изтъняване на кожата (атрофия). Кожата става тънка, блестяща, лесно-наранима: на нея лесно се причинява одрасквания, язви, които понякога не се поддават на лечение.

При злоупотреба с чести облъчвания рентгенови лъчи може да се развие — даже след няколко години — раков тумор. При повече от начините за отстраняване на космите обикновено те отново израстват. Затова е по-добре да не се отстраняват, а да се прибягне до тяхното обезцветяване.

Be Sociable, Share!

Leave reply

*
Back to Top