Бамя с кайма по египетски


Продукти:
бамя прясна – 750 гр,
лук – 1 глава
домати- 7 броя
чесън – 1 глава
масло растително – 6 супени лъжици
говежда кайма – 500 гр
бульон говежди (суха подправка) – 1 кубче

сол – 1 супена лъжица
кисело мляко – 3 супени лъжици
пипер бял – 1/2 чаена лъжичка
лимон – 1 брой.

Приготовление:
Бамята се изтрива с кърпа, измива се, подсушава се и се нарязва с нож за плодове. Лукът се почиства и се нарязва на дребно, 6-те домата се обелват и се нарязват. Чесънът се счуква.

Сгорещяват се 3 супени лъжици растително масла и 6 минути в него се запържва бамята, после с кулинарна хартия се попива от бамята излишното масло. Маслото от тигана се излива, и в тигана се наливат 2 супени лъжици прясно растително масло, в което се запържват нарязаните домати и лукът.

Добавя се каймата и също се запържва, докато поруменее. Залива се с разтворения в малко вода бульон, добавя се чесънът и солта и се задушават, докато се изпари всичката течност. Фурната се награвя до 180 градуса. В запържената кайма се слагат и се разбъркват: киселото мляко, сметаната и пиперът.

Тавичката се намазва с масло и в нея се поставя половината от каймата. Върху каймяната смес се нарежда бамята, покрива се с останалата кайма, полива се с масло и в продължение на 50-60 минути се пече във фурната. Готовото ястие се украсява отгоре (непосредствено преди поднасянето) с останалите домати и кръгчета лимон.

Време за приготвяне: 90 мин. Калоричност: 2964 ккал

Be Sociable, Share!

4 comments

 1. Начинаеща кулинарка
  31.07.2009 at 20:52

  Чувствувам се леко неудобно от вчерашния цитат в коментара ми за сушената бамя. Благодаря на Админа, че все пак не задейства гилотинката на цензурата. За да не бъда голословна в извинението си, ще го подкрепя с едно подаръче от мен за сайта – от мене за вас една рецепта за “нещичко”, приготвено от замразена бамя:
  Продукти:
  Опаковка сурова замразена бамя (450г), глава лук и морков (средно големи), 1 – 1,5 супени лъжици доматено пюре, растително масло за пържене, сол и подправки по ваш вкус. Ако искате ястието да е по-леко на вкус, откажете се от различните подправки и ги заместете само с прясно смлян бял пипер.
  Приготовление:
  Сгорещяваме в тиган малко растително масло и леко изпържваме бамята (аз я размразявам предварително, но не напълно). Пърженето й отнема точно толкова време, колкото е необходимо да очистим и да нарежем лука на неголеми парченца и да го сложим в друг тиган, в който вече сме сгорещили 2-3 супени лъжици растително масло. Тиганът с бамята покриваме с капак и задушаваме на слаб огън. Бамята ще отдели малко течност, която е напълно достатъчна за задушаването. Отвреме-навреме бамята трябва да се разбърква, за да не прегори.
  По-натаък – пържим лука като прибавяме към него настъргания на едро морков. Пържим ги заедно. Добавяме и доматеното пюре, разбъркваме и ги държим на огъня още 2-3 минути.
  И, накрая, събираме съдържанията на двата тигана на едно място, разбъркваме добре, посоляваме(със сол и с пипер) и отново ги оставяме на огъня за още една-две минути.
  Критерий за готовността на ястието е състоянието на бамата – тя трябва да е мека, но да не се разпада.
  Това ястие може да се консумира като самостоятелна маджичка, но може да се използва и като гаранитура към месо. Може да се яде горещо, а може – и студено.
  Е, от вас приготовленията, а от мене пожеланието – добър апетит!

 2. nekerman
  01.08.2009 at 13:46

  “Чувствувам се леко неудобно от вчерашния цитат в коментара ми за сушената бамя. Благодаря на Админа, че все пак не задейства гилотинката на цензурата.”

  Отношението ни и взаимодействието с уважемите потребители, автори, модератори се основава изцяло на модерните, иновативни психологически разработки на редица светила конструирали т.нар Интернет психология (термин въведен за пръв път от пионера в тази сфера Юлияна Светославова :) ).
  Нейните разработки предстоят да излязат в 1 том със заглавие Интернет психология на личността. В процес на подгтовка е и 2 том – Интернет психология на ИТ. Субективно общуване по обективен начин. Разбира се заглавията на тези трудове и на името на новата наука са обект на авторско право!

  В този смисъл ние от Корпорация Некерман в активно сътрудничество с Холдинг Sexology & Human Nature следваме стратегия и начин на поведение представляващ един широк поглед, липса на тесногръдие и премахване на границите и ограниченията заложени в стандартните разработки за общуване в интернет. Предвид това ние с уважение и разбиране следим и публикуваме всеки коментар, мнение, извод или псувня (досега не сме имали случай с последното, което се дължи отново на доброто познаване на материята от гореспоменатите трудове) които не влизат в противоречие с задължителното изискване: “Българите пишат на кирилица, чужденците също! Ако последните имат известни затруднения, не пишат!” Както виждате Интернет психологията макар и една задълбочена сама по себе си наука в основата си се позовава на лесни и прости за спазване правила. Тя взаимства някои принципни постулати от други свои колежки – психологии като например казуса, че изказването и изразяването на чувствата и емоциите в прав текст е нещо което носи психическо и физическо здраве. Обратното не носи. Другата взаимствана теза в новата наука е асоциирането. Една статия или коментар може да предизвика различни по вид и структура асоциации, които на пръв поглед нямат нищо общо с обсъжданата тематика. Но при по-задълбочен прочит или обяснение от страна на коментиращия става ясно че нещата са взаимносвързани, а понякога дори и взаимнозаменяеми.

  След това съвсем кратко въведение в Интернет психологията считам, че Вашето безпокойство относно коментара Ви по статията “Бамя” е напълно неоснователно, излишно затормозително и вредно за здравето Ви. Друга теза от новата наука гласи: “Това, което е затормозяващо за психиката е още по-затормозяващо за храносмилането.” В тази връзка поставете на носа си розовите очила и пахапнете бамя на спокойствие.

  С уважение и обич: Екипът на Некерман

  Ние винаги започваме и завършваме общуването си с :) Освен, когато не сме ядосани.
  А вие?

 3. д-р Весела Попова
  11.01.2010 at 11:51

  Здравейте,аз искам да попитам къде мога да намеря и да си купя замразена бамя.Предварително благодаря.
  С поздрав д-р Попова

 4. nekerman
  11.01.2010 at 16:46

  Здравейте, учудвам се, че по магазините няма замразена бамя. Търсили ли сте? Ако действително няма тогава бихте могли да си купите прясна и сама да я замразите във фризера.

Leave reply

*
Back to Top