Почистване на шевовe и подшиване на подгъви на дреха


Шевовете на всяка дреха се почистват, за да има тя завършен вид и от опаковата страна и за да се запазят резервите. Начинът на почистването е в зависимост от плата. Шевовете могат да се почистват непосредствено след скрояването на дрехата или през време на изработката й. Почистването на шевовете може да стане на ръка или на машина.

Шевовете на памучните и копринените тънки платове се почистват, като краят се усуква и обшива или като се подгъва един път и отгоре се минава ситна тропоска или машинен тегел. На вълнените платове, които се нищят по-малко, шевовете се почистват с полегат бод или с фестонен бод.

Шевовете на платовете, които се нищят лесно, се почистват с бие или галон. На гъсто тъканите затепани вълнени платове шевовете се почистват, като се накръцват. Шевовете на всички видове платове могат да се почистят на машина— оверлок или зигзаг.

Подгъвите на всяка дреха могат да се подшият ръчно или на машина. На дреха, която често ще се пере, като работна престилка, комбинезон и др., подгъвите се подшиват с машинен тегел при подгънат край.

На тънките памучни и копринени платове подгъвите се подшиват при подгънат край със скрит бод. На вълнените и другите по-дебели платове подгъвите се подшиват при открит край, като първо се почистват, а след това се подшиват със скрит бод (краят не се почиства, когато подгъвът се подшива с кръстат бод.

Be Sociable, Share!

Leave reply

*
Back to Top