Гладене


Гладачната обработка на дрехата, която се шие, се извършва на три етапа: предварително изглаждане на плата, частично разглаждане на шевовете и оформящо изглаждане през време на изработката и окончателно изглаждане на готовата вече дреха. Памучните платове се гладят направо от опаковата страна с леко навлажняване. Копринените платове също се гладят от опаковата страна, но през памучна кърпа, поставена върху плата (със или без навлажняване в зависимост от плата).

Вълнените платове се гладят от опаковата страна с вълнена кърпа, поставена до плата, а отгоре с навлажнена памучна кърпа. Кадифетата се гладят много внимателно, защото имат висок косъм, който лесно се прегъва и дава неприятна, неравномерна лъскавина. Кадифето се глади на пара или върху четка с косъма към парата от мократа кърпа или към четката.

Масата или дъската, върху която се глади, трябва да е покрита с дебел пласт от вата или вълнен плат. Отгоре върху вълнения плат се наставя американ или хасе.
При гладене на украси по облеклото, като басти, бродерии и др., дебелината на подложката се подсилва.

Дрехата се глади винаги само по дължината отдясно наляво, с изключение на дреха, скроена по веревната нишка на плата; такава дреха се глади по основната нишка на тъканта.

Когато по невнимание или поради особеност на плата се получи гланц по шевовете откъм лицевата страна, той се премахва по следния начин. Кърпата за гладене се намокря, изстисква се и се поставя откъм лицевата страна на плата.

Върху тях отгоре за момент се поставя горещата ютия, без да се оставя да изсъхне мократа кърпа. Парата, която се отделя, премахва гланца от плата. Синтетичните материали се гладят с не много топла ютия. Препоръчва се, преди да се започне гладенето, да се направи проба върху парче от плата.

Be Sociable, Share!

Leave reply

*
Back to Top