Безшумните автомобили са проблем за незрящите


Увлечението на японците по хибридните и електрическите автомобили е породило още един проблем на пътя. Такива коли се движат твърде тихо и слепите пешеходци не ги чуват. Над усъвършенствуването на тихите автомобили работи комисия, създадена от правителството на Японии. В нея влизат представители на автопроизводителите, общността на слепите граждани и организацията за защита правата на потребителите.

Японските автопроизводители ще трябва да въведат нова опция в хибридните автомобили. Ще се наложи тзи коли да се направят по-шумни, защото се движат тихо и слепите пешеходци не ги чуват, за да се предпазят от тях навреме.

Както съобщава Associated Press на японското правителстве вече са предложени няколко изхода от ситуацията. Има предложения тези автомобили да се снабдят с устройства, които да създават шум като от обикновен автомобил. Още един вариант – колите да просвирват музика, подобна на ринг-тоновете на телефоните.

«Ние изслушваме различни мнения и се опитваме да вземем най-доброто решение», — коментира работата на комисията Юта Кага – представител на Toyota Motor. Комисията е длъжна да избере приемлив вариант до края на годината, а автомобилите да получат новите опции през 2010 година.

По информация на вестник «Йомиури», Toyota Motor е готова още през следващата година да започне производството и на хибридите Prius с «шумово» устройство. Възможное това да бъде радар, който «засича» пешеходците и издава гръмки звуци.

Проблемът за безопасността на хибридите и електромобилите бил най-напред поставен от общността на слепите през юни на тази година. Японската федерация на слепите провела експеримент с 52 човека. Повече от половината от тях казали, че хибридите «хвърлят в ужас» със своето тихо движение.

Истината обаче е, че нито един незрящ човек не е пострадал в ПТП от такъв автомобил. Сега в Япония се наблюдава истински бум на хибридни автомобили и електрокари. В течение на четири месеца хит в продажбите е бил Prius. Внушителни размери имат и продажбите на Insight от Honda Motor, а неотдавна на пазара излезе и Mitsubishi Motors с произведения от нея електрокар i-MiEV.

Be Sociable, Share!

Leave reply

*
Back to Top