На екскурзия до Мадагаскар


Общи сведения. Мадагаскар е четвъртият по големина остров на планетата. Заобиколен от златен пясък, а вътрешните му райони се характеризират с голямо природно разнообразие. Тук има и тревисти плата, и непроницаеми гори и вулкани. Островът се е отделил от африканския континент преди около 165 милиона години, поради което флората и фауната му в много отношения са уникални.

Според местна легенда, островът първо е бил заселен от джуджетата вазимба. Те (ако въобще някога са съществували) били заместени от полинезийците, които са пристигнали от островите на Малайско-индонезийския архипелаг към VI век от н. е.

До IX век Мадагаскар е един от най-големите търговски центрове в Индийския океан. Многобройни руини показват значително присъствие на арабите на острова по онова време. По-късно, островът е бил обитаван от народите банту, доплували от Източна Африка, а в XVII век до острова се добрали и европейците.

Как да пътувате по Мадагаскар?

Местните авиолинии обслужват 29 летища в страната. Разстоянията на острова са доста големи, но за състоянието на пътищата има още много да се желае. Поради това вътрешните полети остават най-добрият начин за пътуване из страната. От друга страна, пътищата са така живописни, че би било неразумно да бъдат пренебрегнати въобще.

Кога да пътувате до Мадагаскар?

Отправяйки се към Мадагаскар, си заслужава да вземете под внимание климата там.. Той е разнообразен: от много влажен тропически в източната част до сух полупустинен на юг. В южните долини мокрият сезон трае от декември до март. По това време на годината много райони на острова са недостъпни. Най-доброто време за наблюдаване на местната природа е периодът от август до ноември.

Валута и парични операции

Местната валута е ариари (ariary). 2100 aриари са равни на един долар. В повечето местни хотели не приемат кредитни карти. Услуги на Mastercard въобще няма.Така че е най-добре да вземете със себе си наличните си пари в долари или в евро.

Валута може да се обменя на летището, в банките на Мадагаскар и само в някои хотели. Мадагаскарска валута е забранено да се изнася от страната, а обратнатият обмен е почти невъзможен. Бъдете внимателни!

Здраве

Мадагаскар е маларичен район. Избягвайте ухапвания от насекоми, носете дълги ръкави и дълги панталони или поли. Препоръчва се пиенето на профилактични средства. В страната се среща и холера, затова не пийте непречистена вода. Бутилирана вода се продава навсякъде в страната.

Език

Основният език на страната е малагасийски, а официалният език е френският език. Английски се използва рядко. Ако не говорите френски, то е по-добре да вземете със себе си разговорник.

Be Sociable, Share!

Leave reply

*
Back to Top