Мрамор в дома част първа


Използването на мрамор. Мраморът е довършителен материал, който се използва както за вътрешни, така и за външни работи. Подът, стените, стълбищата, камините, колоните, масите, когато са от мрамор, винаги изглеждат прекрасно. Свойствата на мрамора. Мраморът е дълговечен, издръжлив, устойчив на екстремни температури и влажност. Но при цялата си издръжливост той е мек абсорбиращ материал.

Както знаете, мраморът е със скална карбонатна природа, и затова е уязвим на различни киселини, бои за храна, термични удари. Мраморните повърхности трябва да бъдат защитени от термични ефекти – чаша горещ чай или кафе върху мраморната маса може да се окажат фатални.

Може да направите мраморни стъпала и подови настилки, но трябва да премахнете възможността от падане по повърхността им на абразивни частици (например – пясък), които ще ги надраскат.

При избора мрамор за влажни зони трябва да се има предвид, че при продължителен контакт с вода той може да си промени цвета си. Причина е фактът, че в химичния състав на мрамора има и желязо, а то се окислява с течение на времето.

И все пак: за бани този материал е за предпочитане пред други (например пред гранита), защото има по-пореста структура, което осигурява по-добро сцепление.
Много е важно да се избере правилният циментиращ материал за полагане на мрамор.

При използване на циментов разтвор или лепило за плочки след известно време по повърхността на мрамора се появя неотстраними петна. Затова се препоръчва да се използват специални съединения лепило и гипс. Ако се вземат предвид тези нюанси и се обърне нужното внимание по време на експлоатация, то ще можете да се любувате на избрания от вас мрамор не само вие, а и вашите внуци и правнуци.

Be Sociable, Share!

Leave reply

*
Back to Top