У дома с бебето. Какво трябва да знаем?


Притеснени всички млади родители се допитват до детския лекар за едни и същи неща. Предлагаме на вашето внимание отговори на най-често задаваните въпроси. Кога трябва да му се режат ноктите? Обикновено отговорът е – на 1 месец. Ала това не е закон! Просто приблизително по това време ноктите на кърмачето стават достатъчно твърди, за да могат да се режат с ножичка.

Преди това са много меки и затова „одраскванията”, които то си причинява през първия месец, не са опасни. Избягвайте да му слагате ръкавички, защото те му пречат да развива усещанията си за допир.

Прекалено дългите понякога нокти на новороденото са толкова крехки, че върховете им падат сами, ако ги триете отзад напред, без да прибягвате до ножички. Когато дойде време за рязане на ноктите, осигурете си ножички със заоблени краища, защото бебетата реагират понякога много буйно.

Да се дава ли вода на кърмачета?
По принцип млечната храна е напълно достатъчна, за да задоволи всички нужди на бебетата от вода. Все пак при силна гощерина например към обичайната храна може да се дава вода с биберон, която кърмачето приема според нуждата си.

Докога трябва да се полагат грижи за пъпната връв?

Падането на пъпната връв обикновено оставя раничка, която бързо зараства – за около четири или пет дни. Тогава е нужно да се полагат грижи за дезинфекция. Понякога зарастването се забавя. Тогава се налага да се третира по-продължително време с предписаните от педиатъра средства.

Какво да правим, ако хълца след сучене?

Това е знак, че стомахът му е пълен и се е нахранило добре. Обикновено хълцането трае само няколко минути, най-много десетина, докато стомахът започне да действа.

Колко време да се чака, за да се оригне?

Около четвърт час. Ако бебето е погълнало повече въздух, докато суче ще се оригне. Дръжте го изправено с лице към гърдите си и с главичка опряна на рамото ви. Ако не е поело въздух, може и да пропусне да се оригне.

Фонтанелата му не е ли прекалено мека?

Естествено, че изглежда прекалено мека. Ала трябва да знаете, че в основата на тази „дупка” има мека, но устойчива тъкан, поне толкова, колкото и костната. Фонтанелата не е слабо място. Тя позволява на черепа да се развива с нарастването на мозъка и това е нейната роля.

Кога може да се използва кенгуруто?

Наистина то е безкрайно удобно и освобождава родителите от тежките колички, а и ръцете им са свободни. Измислено е за разходка на бебетата, докато са малки и трябва да си остане за тази цел.

На практика може да се използва още при първите излизания навън при условие, че уредът прикрепва бебето достатъчно устойчиво, а не го прилепва до гърдите на майката или бащата. След няколко месеца кърмачето ще поиска повече свобода на движение, а и ще стане по-тежко. Тогава идва ред на количката.

Be Sociable, Share!

One comment

 1. Анонимен
  23.09.2009 at 7:49

  “Някога, доста отдавна, едно малко бебенце се гласяло да дойде на бял свят. В деня, в който трябвало да се роди, то отишло при Бог и попитало притеснено:
  - Господи, аз съм толкова малко и беззащитно, какво ще правя, как ще живея на Земята, как ще се справям с всичките трудности там?
  Бог се усмихнал и отвърнал:
  - Не се притеснявай, детето ми. Аз избрах своя най-верен и най-добър ангел и ще го пратя при теб на Земята. Този ангел ще те очаква там с огромно вълнение и трепет да се появиш, а след това ще се грижи за теб и ще ти помага във всичко.
  А бебето пак попитало:
  - Но, Господи, аз не зная езика, който говорят хората на Земята. Как ще разбирам какво ми казват?
  - И за това не се тревожи. Твоят ангел ще те научи на техния език много внимателно и търпеливо, ще ти говори с обич и нежност, ще те нарича с най-милите думи, ще ти пее всяка вечер приспивни песни… И така ти много лесно и бързо ще научиш техния език…
  Въпреки всичките тези уверения обаче, бебето пак не можело да преодолее притеснението и страховете си. И отново попитало:
  - Господи, тук всички говорят, че на Земята имало много злини. Казват, че и хората там били лоши. А аз съм само едно мъничко бебе, как ще се справя с тях, как ще оцелея там?
  - И за това съм помислил… – отвърнал Бог – Твоят ангел ще се грижи за теб и ще те пази от всякакви опасности. Ще те закриля дори с цената на собствения си живот. Така, че не се тревожи и за това…
  В този момент се чул някакъв шум. Като се заслушали, разбрали, че това са гласове от Земята. Което значело, че е време вече бебето да тръгва…
  Разбирайки това, в последния миг бебето попитало:
  - Господи, но ти не ми каза, как се казва моят ангел на Земята. Аз как ще го позная?
  Бог се засмял и тихо отвърнал:
  - Няма значение, какво е името.
  Ти ще наричаш своя ангел… МАМО!”

Leave reply

*
Back to Top