Октомврийски Фестивал на бирата (der Oktober-Bierfest)


В Германия тази година той се провежда от 19 септември до 4 октомври. Октомврийският бирен фестивал в Мюнхен е най-големият фолклорен фестивал в света. Народното му име е Визна (Wizna). В сравнение с други народни празници Wizna има доста кратка история. За първи път той се провежда на 17 октомври 1810 година. Тогава е била сватбата на престолонаследник Лудвиг и принцеса Тереза и по този случай на поляната пред стените на Мюнхен били организирани конни надбягвания.

Тъй като принцът проявявал интерес към историята на древна Гърция, той предложил състезанието да се проведе в традицията на Олимпийските игри. За радост на своите поданици Баварският кралски двор решил да се повтарят конните надбягвания всяка година. Така започнала историята на Октомврийския празник.

В наши дни Празникът всяка година привлича над 6 милиона посетители, не само от Германия, а също така и от чужбина. Големият проблем в последните години е нарастващата употреба на алкохол от гостите на Wizna. За да се избегне превръщането Wizna във втори Балерман (Ballermann), организаторите през 2005 година развиват идеята за “тиха Визна.”

Собствениците на палатки-павильони са задължени до 18 часа да свирят само традиционна духова музика, а попмузика и попфолк да се изпълнява само вечер – при това с ограничена сила на звука (до 85 децибела).

По този начин била съхранена традиционната атмосфера на Октомврийския празник и той станал привлекателен за семейни почивки и за по-възрастните посетители.

В Октомврийския бирен празник са представени всички пивоварни на Мюнхен. За Wizna те произвеждат специално бира “Бира Визна” с по-високо съдържание на малц и следователно по-силна. В огромните палатки понякога става толкова тясно, че се налага да бъдат затваряни.

На сайта на Мюнхен в Интернет е поставен барометър, по чиито показания може да се отчете колко е пъна всяка една от палатките в момента. Организаторите на фестивала редовно устройват много атракциони: виенско колело, дяволско колело, стена на смъртта и други.

Be Sociable, Share!

6 comments

 1. nekerman
  24.09.2009 at 13:44

  С една моя добра приятелка чието дело е тази статия коментирахме, че няма да имаме възможност да отскочим до Мюнхен, за да присъстваме на Празинка. Но ще отскочим до магазина, където може да се намери хубава немска бира и няма да пропуснем случая да почетем това голямо фолклорно събитие. Обикновено за мезе се консурмират немските наденички. Но аз мисля, че и някое от сирената обсъдени в една от предишните статии: “Вино и сирене – вечната любовна двойка” ще свършат работа, дори по-добра от доста калоричните немски наденички. И за финал да се похваля, че аз имам една халбичка от 200 гр., която ми е специален подарък от този Фестивал. На нея е изобразена картинка с част от традициите на Празника. Биричка от тази халба ще ме потопи до някъде в атмосферата на събитието.

  Да ви е сладко и наздраве!

 2. Гретхен
  24.09.2009 at 19:04

  Да, така е! Щом Некерман няма да отиде в Мюнхен, то и аз оставам тук в знак на солидарност. Ще си направим октомврийски бирен фест по български с немски имена:
  Той – Некерман
  Аз – Гретхен
  Тя – Кайзер(бира от Южна България)
  То – козе сирене Гайда, което наподобява(само по име!) немското Гауда, но е по-добро, защото е произведено в село от Северна България
  Те – чашите ще бъдат халби(български чаши, но с немско име, защото немската дума halb означава “половина”).
  Да! Да! Да! Ще се постараем не само грамажът на чашите, а и на всички участници в нашия си Фест да е български! Не ни завиждайте(по български), а последвайте нашия пример(по немски)!

 3. nekerman
  24.09.2009 at 19:38

  Много забавен коментар и Биреният фест ще е още по-забавен без всякакво съмнение. Смях се доста, благодаря Грета (Гретхен).

 4. Коко Sh
  30.09.2009 at 14:06

  А като за утре, когато е Празникът на Поезията да си кажем наздраве …с по-добрата половина на човечеството, която идва тук да чете и да празнува…

 5. Младен
  01.10.2009 at 13:35

  Тук съм като представител на половината човечество, споменато в горния коментар. Но с изричната уговорка, че “представител на половин човечество” НЕ означава “половин човек”, а напротив… И като едно такова”напротив” искам да ви честитя Празника, поетеси от сайта и от приятелските му сайтове. Останете си завинаги такива: поетични, развълнувани и възбуждащи!

 6. Митев
  01.11.2009 at 10:26

  Неправилно е да се нарича Празник на бирата.На Oktoberfest участват само бира от München и в крайна сметка това най големия народен събор но в никакъв случай Празник на бирата.

Leave reply

*
Back to Top