Боядисайте косата си с билки


Какво прави човек, който иска да смени цвета на косата си? Тича до магазина за боя или до фриьорския салон? А какво са правили мъжете и жените, живели някога, когато такива козметични хитрости още не са съществували? Използвали са перуки? И това също, но хората винаги са били изобретателни и са успявали да сменят цвета на косата си в такъв, какъвто предпочит. Това знание е оцеляло през вековете.

Човекът от двадесет и първи век може да каже: “Защо да се интересуваме от някакви си прабабини средства, щом днес можем да се възползваме от боите на големите компании – производители на козметика? Нали в тази област има толкова голям избор!”

Но монетата има и друга страна. Днес много козметолози и учени казват, че природните бои за коса (екстракти и отвари от различни билки) на практика не вредят на косата и не дразнят кожата на главата, за разлика от оцветителите на химическа основа. Освен това: от естествените вещества за оцветяване на косата почти никога не възниква алергия.

Наистина, сериозен недостатък на природните багрила за коса е невъзможността за рязка промяна на цвета. Блондинката няма да стане брюнетка с помощта на билки, но билките могат да направят косата по-руса или по-тъмна с няколко нюанса, а освен това да я укрепят и да ги я подхранят.

Например, отварата от лайка може да превърне русокосата жена в златокоса блондинка. Отварата се приготвя лесно: в половин литър вода е слагат шепа сушени цветове от лайка.

Залетите с вода цветове се кипват и се варят на тих огън, докато отварата не е придобие плътен жълт цвят. С тази отвара трябва да се изплаква косата редовно. Тя е отлично средство и за подхранване на косата и на скалпа.

Принципът на билкови отвари е почти еднаква, разликата е във въздействието на различните билки върху цвета на косата. И така: златист цвят на светлите коси може да се получи от хмел, канела и лук; градинският чай може да направи кестенявата коса червеникава и да я укрепи, а орехът, напротив – помага тъмнорусата коса да стане кестенява.

Приблизително същия ефект се получава чрез прилагане на къна, която дава на косата още и еластичност и блясък. А ако вместо къна се използва басма, то цветът на косата може да стане черен като гарваново крило.

Be Sociable, Share!

One comment

  1. herbal
    14.06.2010 at 15:22

    от години ползвам билкови отвари за косата си и съм много доволна.моят съвет е да опитате и да не си горите косите с различни бои и да пълните джобовете на големите фирми пък и не винаги имат резултат.например лайката,копривата и др.помагат много за косъма на косата и кожата на главата.благодаря

Leave reply

*
Back to Top