Ябълки


Ябълката е истински извор на полезни вещества – от витамини (особено А, В1, В2, С и Р), и завършва с микроелементи (калций, фосфор, магнезий, калий, сяра, др.), плюс плодови киселини, пектин и танини – вещества, които стимулират храносмилането и укрепват стените на кръвоносните съдове. Ябълката има съдържание с 95% вода, така че може отлично да утоли жаждата и е подходяща за нискокалорични диети, тъй като хранителна стойност е само 85 ккал на 100 грама.

Благодарение на танина, ябълката (по-точно: сокът й) помага за заздравяването на рани. Ако на пресни рани се постави кашица от ябълка, може да се предотврати появата на белег. В съчетание с разтопена мас ябълковото пюре става ефикасно средство за грижа за кожата – така се е появила помадата за устни, която хубавиците в миналото са използвали не само за освежавяване на устните си, а за втриване и за козметични маски.

Широко известни са и диуретичните свойства на ябълките. Благодарение на съдържанието на лесно усвоими захари, ябълката е отличен природен тоник. И фибрите, които изобилстват във всички много сладки и меки плодове, чудесно почистват и стимулират зъбите и венците. В древни времена са ядяли сурови ябълки след хранене за почистване на зъбите.

Ябълките са много полезни при диабет – те бързо и без странични ефекти, намаляват холестерола в кръвта. Някои експерти смятат, че за да се поддържат нормални нива на холестерол, са достатъчни три ябълки на ден.

Заключение:
1. От ябълките не може да се получи нищо друго, освен …полза
2. Сега си представете едно прекрасно съчетание от полезен зеленчук с полезен плод, а то е:

Кюфтета от моркови и ябълки

Продукти:
Моркови – 6 броя, ябълки – 4 броя, прясно мляко – ½ чаена чаша, краве масло – 4 супени лъжици, грис – 2 супени лъжици, галета – 2 супени лъжици, яйце.

Приготвяне:
Първа крачка: Морковите се очистват и се нарязват на дребно. Ябълките се измиват, нарязват се на неголеми кубчета като се маха сърцевината на ябълката. В тиганчето се стопяват 2 супени лъжици краве масло, добавя се морковите и млякото, задушават се за около 4 минути.

Втора крачка: Добавят се ябълките, грисът, щипка сол и щипка захар. Задушават се 3 минути като през това време се разбъркват. Получената смес се охлажда, сипва се и яйце, а после се омесва като за кюфтета.

Трета крачка: Оформят се кръгли кюфтета, овалват се в галета и се пържат в горещо масло, по 3 минути на всяка страна. Сервират се със сметана.

Be Sociable, Share!

Leave reply

*
Back to Top