Лечебни билки, плодове и растения в дома


Билките са били известни като лечебно средство още в древни времена. Всеки народ опитно е научил как да ги прилага при различни заболявания. И сега билките продължават де се използват като лекарства в естествен вид или преработени в различни препарати. Нашата родина благодарение на климата е богата на билки, които имат ценно лечебно действие.

В домашни условия от растителните лекарствени суровини обикновено се приготвят запарки, отвари, екстракти, сокове, прахове, мехлеми. За по-пълно и по-бързо извличане на активните вещества те се стриват на ситно.

Приготвяне на запарки. За получаване на 100 см3 запарка се предвиждат 10 г билки и малко повече от 100см3 вода. Ситно стритите билки се поставят в емайлиран, стъклен или порцеланов съд и се заливат с вода.

Съдът се похлупва с капак и се нагрява във вряща водна баня за около 15 минути. Запарката се оставя да изстине до стайна температура – 20 градуса С, след което се прецежда и се долива преварена вода до желания обем.

Вместо във водна баня съдът може да се нагрява направо върху плочата на печка или котлон, като се следи запарката да не кипи.

Запарката може да се приготви и по “студен начин”, като билката се залее с вода със стайна температура и се остави да кисне 4-12 часа в захлупения съд. Получената запарка се прецежда и се пие според предписанието.

Приготвяне на отвари. Ситно стритата билка се залива с вряща вода и се вари 20-30 минути на слаб огън. Получената отвара се охлажда, прецежда се и се долива вряла вода до първоначалния обем на течността.

Пие се според предписанието. Запарките и отварите бързо се развалят, затова трябва да се приготвят в количество за еднодневна употреба.

Приготвяне на екстракти. Ситно стритата билка се поставя в бутилка или в буркан, който се затваря плътно, залива се със спирт – 70 или 40 градуса или ракия и се оставя да престои 7 дни при стайна температура.

След това разтворът се отлива, като остатъкът от билката се изстисква и се филтрира. Приема се на капки според предписанието.

Be Sociable, Share!

Leave reply

*
Back to Top