Кои риби спят под земята?


По бреговете на езерото Чад в тропическа Африка живеят странни рибари. Те се отправят на риболов в разгара на сушата, когато голямото езеро намалява почти до една трета. Вместо въдици и мрежи те “мятат на рамо” мотики и лопати. Там, където преди водата е покривала брега, сега има оголено дъно и се срещат малки хълмчета, издигащи се в рядката тиня.

След като поработят с лопатата африканците вадят от тези хълмчета глинени “капсули”. Във всеки от тях има улов: дълга (до един метър) риба, чиито плавници приличат на раирани опашки. Жителите на Горен Нил я наричат “доко”, а учените я наричат “протоптер” и я отнасят към особен подклас риби – “двойнодишащи”.

Името си двойнодишащите риби са получили благодарение на своята уникална характеристика – това е единствената риба в света, която освен хрилете има и бели дробове, с които може диша въздух.

Някога, преди динозаврите, такива риби е имало много. До днес са оцеляли само шест вида. Четири от тях живеят в Африка – това са известните ни протоптери. Друг, лепидосирен (Lepidosiren paradoxa), живее в Южна Америка. И накрая, последният, рогозъб, е разпространен в Австралия.

Владенията на двойнодишащите риби са сухите и безводни райони в центъра на континента. Тук, когато дойде дългото лято, водата в реките и езерата се превръща в лепкава кал, а на някои места въобще пресъхва. Много риби загиват.

Много, но не и двойнодишащите риби – тях ги спасяват белите дробове. Докато има вода, те се издигат до повърхността и “ловят” въздух с устата си. Ако палещото слънце изсушава водоема напълно, то протоптерът и лепидосиренът изкопават в още мекото дъно гнезда и спят в тях докато дойде началото на дъждовния сезон.

При това те дишат въздуха, който влиза през върха на гнездото. Това е времето, когато ги изкопават местните жители. Тези “живи консерви” могат да бъдат съхранявани в продължение на няколко месеца или дори години.

От всички двойнодишащи риби не може да копае гнезда само рогозъбът (наричат го още “барамунд”). Него австралийците го ловят по традиционния начин – с въдица.

Be Sociable, Share!

Leave reply

*
Back to Top