Може ли соята да замени месото?


Откриването на този продукт става към XI век преди н.е. и принадлежи на хората, населявали северо-източната част на Китай. До началото на нашата ера соята се отглеждала на цялата територия на Китай и на Корейския полуостров. Сведения, свързани с употребата на соя от японците, се отнасят към 712-та година. До XV век соевите храни били “визитна картичка” на азиатските страни.

Такива продукти като мисо, тофу, темпи, нямат нищо общо със соята нито по външен вид, нито по вкус. И затова европейците, пътешетвуващи из азиатските страни, дори не предполагали, че изисканите блюда, които им предлагали са приготвени от соя.

Едва след публикуването на книгите на холандския лекар Енгелберт Кампфер, посветени на тези зърна, европейците обърнали внимание на това растение. Първо те приели само соевия сос.

До края на XVII век соята се внасяла от Изтока, но в началото на следващия век (първо в Холандия и след това във Франция) се появили първите плантации със соя.

Но тогава почти цялата реколта е била използвана за научни изследвания върху методите за нейното отглеждане и биохимичен анализ на състава на хранителните продукти, приготвени на основата на соя.

Първите плантации от промишлен тип били организирани през 1765 година в САЩ, а през 1804 – в Югославия. Много от сегашните жители на планетата, осъзнавайки хранителната стойност на соята, напълно преминават към соеви продукти.

Соево масло е източник на витамини А, В1, В2, Р, РР, лецитин, незаменими за храненето на нервната тъкан.

Замяната на месото със соя е добро за профилактика и лечение на захарен диабет, сърдечно-съдови заболявания, жлъчно- и бъбречно-каменната болест, ендокринни смущения, както и за коригиране на теглото.

Редица изследвания са доказали, че генистеинът, влизащ в състава на соята, потиска развитието и растежа на раковите образувания.

Кюфтета от соева “кайма”

Продукти
За кюфтетата:
400 г соева “кайма”
1 глава лук
7-8 стръка магданоз
1-2 филии хляб
1 ч. л. сол
1 1/2 ч. л. смляна чубрица

за панировката:
1 яйце
1 к. ч. прясно мляко
1 щипка сол
брашно за овалване
царевичен грис за овалване

Приготвяне: Соята се накисва във вода, за да набъбне. След това се залива със студена вода и се вари 30-40 минути. Водата се отцежда и соята се пюрира.

Постепенно се добавят нарязаните лук и магданоз, като пюрирането продължава. Щом стане хомогенна смес, се прибавят хляб, сол,чубрица и се пюрира. От сместа се оформят кюфтета.

Яйцето се разбива с прясно мляко и сол. Соевите кюфтета се потапят в яйцето, след това се овалват в царевичен грис и брашно.

Кюфтетата се пържат в предварително загрято олио по 1-2 минути от всяка страна. Изваждат се върху салфетка, за да се отнеме излишната мазнина. Кюфтетата може да се поднесат и леко поляти с доматен сос и поръсени с накълцан магданоз.

Be Sociable, Share!

Leave reply

*
Back to Top