Начални симптоми на шарките


Макар, че всички шарки си приличат, можете да откриете някои разлики и да се успокоите, защото при малките тези болести почти никога не са опасни. Въпреки, че детските шарки са доста ограничени благодарение на ваксините (рубеола, морбили) те продължават да се появяват, тъй като не всички деца са ваксинирани, а и самите ваксини не предпазват винаги стопроцентово.

Случва се ваксинирано дете да развие болестта в по-лека форма. Колкото до другите детски болести, те са резултат от епидемии. Заразяването става след пряк контакт с болно дете ( то може да предава заразата преди още да се появяват признаците), но никога чрез посредник (имунизирана майка в контакт с болно дете не моше да предаде шарката на своето).

Дори да смятате, че сте наясно с диагнозата (симптоми, заболели деца в класа или в градината), винаги трябва да се посъветвате с лекар, който да я потвърди. Още повече, че някои от тези заболявания са свързани с опасност от усложнения, за които той ще ви предупреди.

Морбили

Никога не засяга децата преди 6 месечна възраст. Най-често засегнати са деца между 2 и 4 години, но може да се прихване и по-късно – на всяка възраст. Развива се предимно през есента и пролетта. Начални симптоми. В продължение на 3-4 дни висока температура, кашлица, хрема и сълзящи очи.

Малки бели точки от вътрешната страна на бузите или по венците. Обрив. Червени петна зад ушите, които се спускат от главата до краката за три дни (температурата продължава).

Розела

Засяга децата между 6 месеца и 2 години. Начални симптоми. Висока температура (39-40 градуса) в продължение на три дни. Отпадналост. Обрив. Настъпва на четвъртия ден, когато температурата спада; появяват се розови петна по врата, тялото и крайниците. На практика обривът е признак за оздравяване.

Варицела

Може да се появи във всяка възраст. Начални симптоми. Температурата е около 38 градуса два дни преди появяване на обрива. Обрив. Малки червени петна с пъпки, пълни със светла течност (напомнят капка роса). Появяват се първо по гърдите, а по-късно навсякъде по тялото, включително и по лицето, окосмените части, гениталните лигавици и в устата.

След два до три дни съдържанието на пъпките потъмнява и те започват да се свиват. След това се получава коричка, която пада след седмица. В това време сърбежите са силни.

Рубеола
Може да се появи на всяка възраст. Начални симптоми. Неразположение и температура около 38 градуса. Обрив. Бледорозови петна по лицето, които се разпространяват по тялото (без определен ред) за няколко часа. Жлезите на врата стават чувствителни.

Скарлатина

На всяка възраст, но рядко под 2 години. Начални симптоми. Температура и ангина (болки в гърлото, трудности при преглъщане), причинени от бактериалния причинител на заболяването. Обрив. Обривът, който настъпва след 48 часа, обикновено не е от значение и понякога е крткотраен (няколко часа).

Малките червени или розови петна, покрити с малко по-тъмни точици на върха, се появяват най-често по тялото и слабините. Характерен признак е езикът – първо бял, а после се зачервява. Кожата на ръцете и краката може да се обели на осмия ден.

Be Sociable, Share!

Leave reply

*
Back to Top