Растения устойчиви на сух въздух


В тази група са събрани красиви растения, предимно с месести стъбла и листа, със слаб растеж, устойчиви на сух въздух и на почвена суша, но изискващи през вегетацията интезивно осветление. Повечето от тях не понасят температура, по-ниска от 0 градуса С, а когато се размножават се нуждаят от въздушна влага. През лятото предпочитат слънчеви места и редовно поливане, а през зимата – засушаване.

Те виреят добре в почвена смес, състваена от равни части градинска пръст, угнил оборски тор и пясък. В същата група са включени и кактусите.

Агапантус (Agapanthus africanus)

Пренесен е от нос Добра Надежда. По външен вид наподобява амарилиса, но няма луковица. Цветоносното му леко сплеснато стъбло достига на височина до 80 см. На върха си то носи 30-50 цвята с форма на звънец, събрани с чадъресто съцветие.

Цветовете най-често са светлосини, но има и сортове с бели цветове. Някои сортове имат кичести цветове. Агапантусът вирее добре в почвена смес, съставена от равни части листовка, градинска пръст и говежди тор с добавка на малко пясък.

Добре е да се отглежда в плитки и широки съдове, за да се получават повече цветове от растението. През зимата изисква хладно и светло помещение, а през лятото – открити слънчеви места. Размножава се главно чрез разделяне.

Be Sociable, Share!

Leave reply

*
Back to Top