Готови ли сме да посрещнем А(Н1№1)


Новият грипен щам А(Н1№1) е възможно да засегне близо 2 млн. българи, обяви главният държавен здравен експерт д-р Тенчо Тенев. Доктор Тенев се позовава на данни от Европейския център за контрол на заболяванията. Прогнозите са през зимния период от А(Н1№1) да заболее 30 % от населението на страните от ЕС. Това прави около 2 млн. души изчислено спрямо населението на нашата страна, споделя д-р Тенев.

Експертите предвиждат до една седмица да бъде обявена грипна епидемия в осем области – Бургас, Ямбол, Шумен, Силистра, Плевен, Габрово, Ловеч, Монтана. В тези градове заболели са 140-150 на 10 хил. души население.

Според предписанията епидемия се обявява при наличието на 180-200 болни на 10 000. Грипният щам засяга предимно млади хора в трудоспособна възраст. Хората над 50 години почти не боледуват, това показват статистиките в световен мащаб.

В обстановка на епидемия се прекратяват детските и женските консултации, както и плановите операции и имунизации. Бременните жени не се викат на преглед, защото има опасност от заразяване при излизане навън и посещаване на медицинското заведение.

Кметовете по места издават разпореждане за прекратяване на масови прояви и концерти. Спират се учебните занятия. Това са мерките, които се предприемат при всички сезонни грипове при обявяване на епидемия и в този случай няма нищо по-различно, каза д-р Тенев.

Автор: Юлияна Светославова

Be Sociable, Share!

One comment

  1. MagelBan Fere
    31.10.2009 at 22:00

    Истината е, че малко се преекспонира проблемът. Сега по новините разбрахме, че всичко що е грип ще се “таксува” “свински грип”. Очаквано псевдорешение, което още повече ще ошашави сънародниците. Интересно що ли ромите не преболедуват, а щяло да се развие у близо 50 000 българи – вирусоносители.
    Ако си спомняте през 2004-2005 се тресяхме само при споменаването на Атипична … незнамкаква си “китайска” пневмония – ТОРС. Та и сега – ще преживеем както и при “изгодния” за свинепроизводителите “птичи грип” хай няма да съм още по-циничен.

Leave reply

*
Back to Top