Грижи за зъбите и устната кухина


Зъбите са неделима част от храносмилателната система. Имайки различна форма, вид и големина, те имат и различно предназначение – да хващат, да раздробяват и да сдъвкват храната. Освен за храненето зъбите имат имат и голямо значение за говора и членоразделната реч, за правилното дишане, за красотата на лицето и усмивката.

Ние не бихме могли да си представим оратор, артист, киноартист или певец с фъфлещ говор. Зъбите са огромно богатство, което за съжаление не се цени достатъчно. Неумолимата статистика доказва, че рядко в устата на човека, дори в млада възраст са налице 32 зъба.

Да се мисли, че липсата на 1-2 зъба в устата не значи нищо, е крайно погрешно. Често тя довежда до тежки, непоправими последици за целия организъм. Един болен зъб освен болката, която причинява, намалява апетита, затруднява дъвченето и храненето.

Лошо раздробената и лошо сдъвканата храна отива в стомаха недобре примесена със слюнка. А ние знаем, че слюнката съдържа много ензими и химични вещества, които още в устата идвършват редица промени в състава на храната и по този начин спомагат за по-лесното и усвояване.

Стомахът, получил недобре и недостатъчно обработена от зъбно-челюстния апарат и слюнката храна, се натоварва с допълнителна и често несвойствена за него работа. Ето защо хората с болни зъби са чести посетители на кабинетите на специалистите по вътрешни болести.

Те страдат от хронични гастрити, язви и други заболявания на стомашно-чревния тракт. Всички процеси в храненето, както и целия жизнен ход на човека, са взаимно свързани и взаимно обусловени.

Прекъсването макар и за кратко, само на едно звено от този процес привлича след себе си редица разстройства в целия организъм. Болният или липсващ зъб неволно принуждава човека да се храни на противоположната страна.

Променената динамика на храненето променя дъвкателната мускулатура, а от там и формата на коста. Външният вид на лицето също се променя. Опитният зъболекар само по отпуснатата кожа и мускулатура на лицето познава кой зъб липсва, преди да е погледнал в устата на пациента.

Често асиметриите в лицето, които така загрозяват хората, се дължат на липсата на един или два зъба, останали незаместени дълги години. Здравите и чисти зъби имат важно значение за добрия и приличен вид на съвремения човек.

Неприятен, дори отблъскващ е човек с лоши, развалени или липсващи зъби, с неизмити, покрити с налепи зъби, с лош дъх в устата. Това е една от изявите на нечистоплътността и немарливостта. А такъв човек е разпространител и на капкови и други инфекции.

Д-р М. Денчева
стоматолог ортопед

Be Sociable, Share!

Leave reply

*
Back to Top