Обзавеждане за кухнята


Обзавеждането на кухнята е решаващ фактор за правилното и функциониране. Оптимално обзавеждане се постига тогава, когато уредите в кухнята, които принадлежат към четирите основни дяла на кухненската работа – подготвяне на продуктите, готвене, миене, съхраняване на съдовете и продуктите, бъдат разположени правилно и във взаимна връзка.

Най-добре е мястото за подготовка на продуктите да бъде разположено между печката за готвене и мивката. . При такова положение домакинята само с протягане на ръка ги достига без да прави дълги уморителни движения.

Работното място се обзавежда с шкаф с подразделения за прибори и съдове за приготвяне на храната. Горната му повърхност служи като работна площ. Височината на шкафа е 85 см. – височината, удобна за работа в изправено положение.

При работа в седнало положение от шкафа се изтеглят плоскости на височина 62-65 см. Мивката, която може да бъде еднокоритна или двукоритна, също се вгражда в шкафа.

Към всяка мивка се предвижда и отцедник за измитите съдодве. Не само функционалните, но и естетическите съображения диктуват височината на мивката и печката да бъде еднаква с височината на работния шкаф, т.е. 85 см.

Дълбочината и на трите елемента е между 50 и 60 см. Кухненските съдове и разнообразните прибори и домакински уреди – изобретения на съвременната техника, се поставят на определени места към работното място, мивката и печката с оглед на функционалната им принадлежност, а не в общия шкаф.

Най-подходящи са модулно решените вградени кухненски шкафове – долни с размерите на работния шкаф, и горни – по-плоски, поставени на височина около 50 см над тях. Вградените модулни шкафове дават завършено архитектурно оформление на кухнята и действат естетически.

В тази цялостна система за съхранение на продуктите се вгражда и хладилникът. В кухнята има много и с най-различно предназначение предмети, домакински уреди и хранителни продукти, ежедневно употребявани.

За тях трябва да има удобно и достатъчно място. Ето защо наложително е да се освободим от всички излишни и големи по размери мебели, колкото и да сме свикнали с тях, и вместо тях да поставим достъпните за всеки, красиви и много удобни секционни кухненски шкафове.

Тях можем да купим и на отделни части в зависимост от възможностите ни. Ако жилището не е снабдено с ТЕЦ, за снабдяването на кухнята с топла вода ни улеснява малък 10 литров бойлер, който може да бъде монтиран между шкафовете или в някой шкаф.

За поемане на миризмите и изпаренията много подходящи са аспираторите, поставени на готварската печка. За правилното захранване на кухнята с електричество най-добре е за всеки постоянно употребяван електрически уред да има отделен контакт.

Контактите се поставят ниско и се скриват от долните шкафове. Освен това са необходими поне два открити контакта за дребни електрически уреди, например за кафемелачката, сокоизтисквачка и др. В къта за хранене могат да се поставят още два контакта – за радио, ютия и др. уреди.

За добро проветряване на кухнята не е достатъчно само естествената вентилация чрез отваряне на прозорците. Необходимо е над печката да се постави вентилаторна уредба, свързана с проветрителен канал, чрез който при говене изпаренията и миризмите се отвеждат на вън.

Атмосферата в кухнята трябва да бъде свежа и приветлива. Белият цвят създава впечатление на повече светлина и чистота, но боядисаната само в бяло кухня действа студено и монотонно.

Ето защо и тук трябва да се потърси разнообразие, като например вратичките на шкафовете се оцветяват с пастелни тонове, хармонично съчетани. Добре подбраните пъстри пердета също внасят свежа нотка в кухнята.

Be Sociable, Share!

Leave reply

*
Back to Top