Обзавеждане и декориране на банята


Едно от най-необходимите помещения в съвременното жилище безспорно е банята. Колко приятно е след напрегнат и уморителен ден да влезеш в банята – в това малко, чисто и освежаващо помещение, където освен от праха и потта се освобождаваш и от лошото настроение и от умората след напрегнатия трудов ден. Пречистен и успокоен човек потъва в собствения си свят.

И утрешния ден започва отново там, в малкото свежо и чисто помещение, наречено баня. Както във всички останали помещения в жилището, така и в банята подборът на предметите, участващи в интериора, е задължителен.

В помещението на банята включваме достатъчно много уреди и предмети – вана, мивка, огледало, конзоли, кърпи, тоалетни принадлежности и др., които подбираме в зависимост от общото предварително цветно и стилово решение.

Това се отнася преди всичко за оформянето на стените, където търсим колорит близък до природната среда. Стените обикновено облицоваме с плочки, което улеснява почистването и поддържането на банята.

Облицованите с фаянсови плочки стени – едноцветни или десенирани, създават приятна атмосфера в помещението. Добро решение се получава, когато избрания от нас цвят премине в мивката, ваната, бидето.

Чрез мраморни облицовки и други видове камък можем да създадем естетично силно въздействащи интериори. Чрез коомбиниране на свободно стояща харастерна растителност, големи огледални плоскости и добро осветление можем да оформим екзотична баня с близки до природата характеристики.

Декоративни предмети като рисуван порцелан, цветен кристал и керамика, също могат да придадат на банята уют и чар. Мястото на огледалните плоскости и тяхната големина се диктува от функционалните особености на банята. За малки бани са подходящи големи огледала.

С тях помещението се разширява оптически. В по-просторни бани се използват малки огледала с декоративни рамки. В такива случаи си позволяваме и по-свободни решения.

При обзавеждане на банята с фаянс (вана, мивка и пр.) за предпочитане е да търсим цели комплекти, състоящи се от мивка, клозетна чиния, вана, сапунерки, полички и др. подбрани по цвят и в хармония с цвета на стените.

За предпочитане са по-големите и по-заоблени по форма мивки. Мястото за душа обикновено е над обикновената вана или на поставка на пода върху вдълбана в него плитка вана.

Ваната за къпане представлява възможност за бърза, отморяваща и освежаваща водна процедура. Ако в банското помещение има ниши, в тах поставяме полички. Те може да са от мраморни плочки или от фаясн. По такъв начин ще постигнем приветливост и удобство в банята.

Мястото на пералнята машина не е в банята, но ако се налага да я държим там, трябва да я закриваме или декорираме, за да се включи естествено в интерирора. Кърпите трябва да се включат в цялостния колоритен ансамбъл така, че да се създаде усещане за лекота и удобство.

Закачени на конзоли, те образуват цветови групи, завършващи цветното изграждане на банята. По подобен начин се подбират и останалите тоалетни принадлежности.

Банята трябва да се проветрява добре. За тази цел вратата и трябва често да стои отворена. За отстраняване на неприятния дъх на плесен и влага могат да помогнат аерозолите. Освен принадлежности за къпане в банята трябва да има гъба, използвана единствено за измиване на ваната и мивката.

Be Sociable, Share!

2 comments

  1. 04.08.2013 at 14:47

    за мен най-важното пространство в дома е банята и за това си я уголемих и заложих на зелено, успокояващо но ярко, а не скучно и убито жабешко. добре е че съвременният пазар предлага широк избор на цветове и материали. маргарита

  2. 11.09.2013 at 16:47

    Смених ваната си с душ колона и всички в къщи сме много доволни, особено от масажните функции , е вярно няма къде да се излегнеш, но така или иначе не го правехме. маргарита

Leave reply

*
Back to Top