Циклама


От късна есен до началото на пролетта, когато голяма част от растенията се намират в период на покой, започват да ни радват със своя цъфтеж стайните циклами. Това са растения от семейството на игликите и произлизат от дивата персийска циклама (Cyclamen persicum). Нейна родина противоположно на името и не е Иран, а източното Средиземноморие (Гърция, Северна Африка, Ливан).

Цветовете и са изящни, с кадифено меки, блестящи и извити назад венчелистчета в розова до бледовиолетова багра, напомнящи на пърхащи пеперуди. Силно ароматни са. Листата са сърцевидни и излизат на издължени дръжки от основата на грудка.

Зелени са на цвят, а по горната им повърхност са изрисувани от ръката на природата разнообразни сребристо-сиви шарки. Името Циклама е с гръцки произход и идва от думата „kyklos”, означаваща кръг и е дадена на тези растения заради кръглата форма на техните грудки, които са видоизменено стъбло.

Общо в природата на Централна Европа, Средиземноморския регион и частта от Азия до Иран са разпространени 20 вида от рода на цикламата, като 2 от тях се срещат и в нашата природа и са защитени растения.

Персийската циклама като култура започва да се отглежда от 1731 г. А от втората половина на 19 век са въведени множество сортове, различаващи се по големина форма и окраска на цветовете.

Багрите при различните сортове стайна циклама са от розово до тъмночервено, лилаво, бяло и до появата на най-новите сортове с двубагрени цветове и с по-слаб аромат, отколкото при дивия вид.

Няколко съвета при купуване на циклама: Постарайте се да се сдобиете с циклама през есента, а не в средата на зимата. Изберете такова растение, при което има още много неразпукнали се пъпки.

Проверете листата – те трябва да са без повреда, да са сочни, с наситена багра и да са ниско разположени. Грудката трябва да бъде заровена в почвата само до половината, тъй като от това зависи по-нататъшното развитие на вашето растение.

Be Sociable, Share!

Leave reply

*
Back to Top