Сортове и отглеждане на цикламата


Сортовете циклами се подразделят в три групи: 1. Стандартни сортове (Maxi-Cyclamen) с височина 30 см: „Triumph” – с едри и многобройни цветове и декоративни листа; „Rex” – компактни растения със сребрист мраморен рисунък по листата; „Decora” – ценни с пастелните багри на цветовете си; „ Swetheart” – разнообразни по окраска ароматни цветове; „Firmament” – едроцветни, ценни заради ранния си цафтеж сортове; „ Ruffled” с вълнообразни венчелистчета на цветовете.

2. Средно високи (Midi-Cyclamen) до 22 см високи сортове като сортовата серия „Turbo/Laser” – компактни и бързорастящи растения, които може да образуват до 35 цвята едновременно.

3 Ниско растящи сортове (Mini- Cyclamen) до 15 см високи, като Mirabelle” – дребни листа и широка гама от окраски на цветовете; „Tiny Mites” – най-малките растения от всички сортове циклами с изящни цветове в широка гама от багри, и сортовете с ароматни цветове „Puppet” и „Kaori”.

Отглеждане: Битува мнението, че цикламата в къщи трудно се гледа. Но това не е вярно. Растения купени от магазина, обикновено отначало се приспособяват трудно в стая, тъй като до предлагането им за продажба са се отглеждали в прохладни оранжерии.

Цъфтежът на цикламата е продължителен. В зависимост от сорта и стайните условия той може да започне от втората половина на октомври и да продължи до края на месец март на следващата година.

В периода на цъфтежа е необходимо прохладно и светло, но не слънчево помещение. Оптималната температура за зимния период е 10-14 градуса С. На много високи температури растенията реагират лошо.

Поливането е равномерно през периода на цъфтежа, като не трябва да се допуска пресушаване или пък застояване на вода в саксията. Водата, с която се полива, трябва да е престояла поне едно денонощие и да е със стайна температура.

При поливането в никакъв случай не трябва да се допуска попадане на вода в средата на розетката от листа. Увяхващите цветове и пожълтяващите листа трябва своевременно да се отстраняват. Температурата играе огромна роля в жизнения цикъл на цикламите.

В естествените си места на развитие тези растения вегетират и се развиват през зимния период, когато в природата е прохладно и има много мъгла и дъжд.

Повишаващите се температури „предупреждават” цикламите за настъпващото жарко и топло лято и тяхната грудка започва да се подготвя за покой.

Тази особеност създава и основните проблеми при отглеждането на цикламите в домашни условия. В много горещи условия цикламите престават да цъфтят и хвърлят листата си.

Но съвременната селекция се насочва към създаване на сортове с повишена устойчивост към топлината и особено към сортове за отглеждане специано в домове с централно парно отопление.

Be Sociable, Share!

Leave reply

*
Back to Top