Конкурс за най-добра книга в Русия


В допитването са участвували 3 хиляди човека от различни райони на страната. От тях 16% са посочили за своя любима книга «Майсторът и Маргарита». Това позволило на романа на Булгаков да изпревари почти с два пъти повече гласове най-близкия след него конкурент — «Война и мир». За епоса на Толстой са дали гласа си 7% от анкетираните, пише openspase.ru.

Третото място е заело произведението на Достоевски «Престъпление и наказание», получило 3% от гласовете. Освен този роман в числото на най-добрите литературни произведения са се наредили още романи на Достоевски – “Идиот” и “Братя Карамазови”.

В класацията за на-добри книги са попаднали и такива класически произведения като «Граф Монте Кристо» и «Тримата мускетари» от Дюма, «Евгений Онегин» от Пушкин, «От ума си тегли» от Грибоедов, «Мъртви души» от Гогол, «Анна Каренина» от Толстой.

От произведенията на съвремените писатели с правото да се смята за най-добро е удостоено произведението «Сто години самота» от Маркес. В класациаята присъствуват още: «Трима другари» и «На западния фронт нищо ново» от Ремарк, «Алхимикът» от Паулу Коелю, «Хари Потър» от Роулинг и редица други, уточнява РИА Новости.

Интересен факт е, че 22% от руснаците са отказали да назоват любима книга, обяснявайки своята “неутрална позиция” с това, че в света има «много достойни книги», а някои са си признали, че четат само специализирана литература или пък не четат въобще.

Be Sociable, Share!

5 comments

 1. Кандидат за ограмотяване
  01.12.2009 at 16:14

  Отвреме-навреме тук наминават литераторки(или дъщерите им). Те обикновено се залавят да поправят правописни грешки в статиите. Сега им предлагам нещо по-съществено: Обяснете на простолюдието(в мое лице) какво му е толкова неповторимо на този Майстор и неговата Маргарита, че без мъничко да се наместят в класацията и на нашето “Голямо четене” по БНТ…

 2. nekerman
  01.12.2009 at 16:24

  По всичко личи, че познавате това литературно семейство. :) Иначе бих ви направила забележчица за търсенето на “закачки”. :)

 3. Кандидат за ограмотяване
  02.12.2009 at 7:19

  Това ли било? Не знаех, че Майсторът и Маргарита са семейство… Сега вече всичко ми е ясно. Нямам повече “закачки”. Благодаря!

 4. MagelBan Fere
  09.12.2009 at 16:54

  Слава богу, на маман в прогимназията не се е налагало да я преподава, та макар и на руски. Вероятно няма мнение, но пък откровено използва нелични … безпредложни изречения, съставени от една две думи – хахаха както И се смее дъщеря ми – когато разбра, че на второ място след Вазов в класацията “Бъларин на хилядолетието” се е намърдал Петър Дънов. Така и не ми стана понятно за какво го …”уважава” дотолкова:)

 5. nekerman
  09.12.2009 at 17:10

  В същност се установи, че закачките на са към MagelBan Fere и нейната майка, а към съвсем други хора. Но иначе благодариме за умелата намеса на Fere. Майсторска френска дипломация, за която всички Майстори и Маргарити биха завидяли.

  Водете си записки и си подготвяйте домашните.

Leave reply

*
Back to Top