Кожата на лицето и компютърът


Продължителната работа пред компютъра се отразява зле не само на осанката и на зрението. Преждевременните бръчки и отпуснатост на кожата на лицето са също знак за «компютърната атака» върху нашата външност. Има няколко способа за защита:
Да се справи кожата с пренапрежението биха й помогнали 5-минутни прекъсвания след всеки час работа пред компютъра.

В същото това време е необходимо да отидете до отворен прозорец и да направите поне 7 дълбоки вдишвания, и толкова пъти да си надуете и отпуснете бузите, да изпиете няколко глътки вода, в която е добавен сок от лимон или от грейпфрут.

На всеки два часа да използвате най-чудодейното средство – оросяване на лицето. Ако кожата ви не е покрита с пудра, достатъчно е да напръскате леко лицето или да го обтриете със салфетка, намокрена в минерална питейна вода.

При макияж използвайте термален спрей за силно овлажняване, който не само ще възстанови естествената влажност на кожата, но ще способствува за “закрепването” на грима, фиксирайки неговия цвят.

В стаята, в която работите, въздухът не трябва да е сух. Това е особено актуален съвет за студените месеци, когато е включено отоплението. Трябва да използвате специалните уреди за овлажняване на въздуха в помещението.

Тези, които работят пред монитора, трябва по всяко време на годината да ползват овлажняващи кремове, а под грима да нанасят защитен крем.

Освен това:

1. Постарайте се да избегнете контакт на кожата на лицето с обикновената чешмяна вода. Измивайте се с преварена вода, в която е добавен лимонов сок, или минерална вода, или настойки от билки: липа, лайка, мента, градински чай.

Отлично средство против обезводняване на кожата е измиването й с ръжен хляб (залейте хлебна кора с гореща вода, изстискайте и прецедете, когато изстине);

2. Желателно е да се откажете от сапуна. Използвайте овлажняващи безспиртни лосиони;

3. Обтрийте лицето си с парченца от сурова ябълка. Добре овлажняват кожата утринните обтривания на кожата със замразен плодов сок;

4. За да «укрепите» нежната и чувствителна кожа около очите, вечер преди лягане за сън изпълете следното упражнение: опитвайте се да си отворите (уж!) очите без да си разтваряте клепачите;

5. Два пъти седмично правете на лицето си отпускащи хвойнови компреси като подръжите върху лицето (5-7 минути) мека кърпа, напоена с топлия разтвор;

6. Въведете в ежедневното си меню домати и зеле. Немски учени неотдавна доказаха, че именно тези зеленчуци най-добре защитават кожата от вредното компютърно въздействие. И не забравяйте за чая: 2 чаши прясно сварен зелен чай са способни да неутрализират въздействието от излъчването за цял работен ден.

Be Sociable, Share!

One comment

  1. Компютърна маниачка
    05.12.2009 at 16:35

    Не разбрах само това накрая – за двете чаши чай… Какво да правя с тях? Да изпия чая или да си измия лицето с него? А може ли така: Едната чаша да изпия, а с другата да се измия? И кое от двете да правя сутрин, кое вечер?

Leave reply

*
Back to Top