6 декември – Никулден


За да ти паднат пари от небето, зарови костите в земята. Никулден е един от големите празници в родния календар. Имен ден имат Никола, Николай, Кольо, Николина, Николета, Нино, Нина. Но традиция е във всяко българско семейство, независимо дали има или няма именник, да се яде риба. Свети Николай е повелителят на моретата, водите и ветровете.

Той може да спаси изпадналите в беда моряци. Освен това закриля дома и семейството, а също така рибарите, търговците и банкерите. Лекува и помага на девойките да се задомят.

Защо на Никулден ядем риба и най-вече шаран?

Конкретният повод е едно предание, според което св. Николай спасил една лодка от потъване, като запушил дупката и с шаран. Зтова на трапезата рибата е основното ястие, като останалите гозби са постни – картофи, чушки, фасул.

Рибарите спазват много поверия, но едно е особено важно за тях – когато се прави нова лодка, в нея да се вгради икона на св. Николай. Вярва се, че тя пази плавателния съд от бурите и ветровете.

С иконата на светеца жените на рибарите излизали по време на морска буря на брега и я потапяли до три пъти във водата като заклинание да се върнат мъжете им живи и здрави.

В миналото и рибарите не излизали в морето без молитва за застъпничество пред иконата на св. Николай. След Никулден не се ходи на риболов, защото се смята, че тогава започва истинската зима.

На този празник се канят роднини, кумове и съседи и се освещава голяма трапеза. Тя по правило завършва с песни и веселби. След прикадяването свещеникът взема опашката на обвития в квасено тесто шаран.

Костите на никулденския шаран не се изхвърлят, те или се изгарят, или се закопават в земята или се пускат в реката – вярва се, че така ще се опази и умножи плодородието и семейното благополучие.

Според обичая стопанките запазват коста от главата на шарана, която има формата на кръст. Тази кост – „кръхче” или „дъна”, се смята за необикновено лековита. Майките я пришиват на шапците на новородените си деца, за да ги предпазят от зли очи и уроки.

Люспите от рибата не бива да се търкалят по земята или да се стъпкват, защото се вярва, че това ще донесе нещастие. Момите, които искат да се задомят, трябва да се помолят за сбъдването на желането им рано сутринта на Никулден.

Be Sociable, Share!

Leave reply

*
Back to Top