Кориандър при гастрит и язва на стомаха


koriandarИмето на кориандъра, споменато още от Плиний Стари, на гръцки е корианон сега колиандро. Идва от корис – дървеница и анон-анасон. Миризмата на смачканите листа има характерната миризма на дървеници. Смята се, че кориандърът произхожда от областта на Средиземноморието и Югозападна Европа. Смята се, че използването му е започнало още около 5000 г.пр.н.е. и има доказателства за използването му от древните египтяни.

Споменава се и в Библията. Листата и семената на кориандъра са били широко използвани в средновековната европейска кухня. Кориандърът е едногодишно растение от семейство Сенникоцветни. Обича топлия климат; цъфти през юни и юли. От 30 до 70 см високо, фино набраздено, голо, кухо стъбло, разклонено в горната част.

Съцветието е сенник с 3 до 5 почти еднакво дълги главни лъча, в основата без обвивка или само с едно листче.

Цветовете са бели или розови. Плодовете са кълбовидни или елипсовидни, 2-5 мм, светлокафяви или жълти. Зелените части на стъблото и листата се използват в най-различни ястия и като лечебна билка. Семената на кориандъра се използват изсушени.

Листата имат вкус, силно различаващ се от този на семената. Обикновено се сушат, но могат да се ядат и зелени. Натрошените семена имат лимонов вкус. Описват го и като орехов, пикантен и портокалов. Смлените семена от кориандър са важна съставка на кърито.

Кориандърът се използва пресен, изсушен или стрити на прах семена. Съдържа етерични масла и витамини С, B1, B2, R и каротин. Плодовете съдържат 1-3% етерично масло с главна съставка алкохола линалоол /кориандрол/ — 60 до 80%, на който се дължи приятният аромат.

Има и 10-20% тлъсто масло, до 17% белтъчини и малко количество алкалоиди. И флавоноиди и кумарини — умбелиферон и скополетин. В източната медицина още от древни времена се използва като укрепващо средство и диуретик, както и за лечение на стомашни заболявания.

Доказано е, че кориандърът наистина може да помогне при лечението на гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника. При здрави хора, кориандърът подобрява храносмилането и апетита. Освен това, той се използва при безсъние и при високо кръвно налягане.

От семената му се произвеждат болкоуспокояващи медикаменти. Отвара от семената и листата на кориандъра могат да се пият при простудни заболявания и дори при пневмония, като отхрачващо средство.

Автор: Надя Златева

Be Sociable, Share!

3 comments

 1. Младен
  14.12.2009 at 14:55

  Казват, че джинът миришел на дървеници. И понеже не върви да казвам, че обичам кореандър, защото ми мирише на дървеници, ще казвам: “Обичам кореандър, защото ми мирише на джин с лимон и тоник!” Може ли?

 2. Надя
  15.12.2009 at 16:26

  Супер!

 3. БС2003
  10.07.2010 at 9:32

  Четох, че кориандърът помага при висок холестерол и май е диуретик – но за второто не съм сигурна.

Leave reply

*
Back to Top