Дафинов лист – символ на слава, величие и победа


dafinov listТой е богат на фитонциди, съдържа множество необходими ни микроелементи, дъбилни вещества, извежда шлаките от организма, повишава имунитета. Съдържа етерични масла, алкалоиди, горчиви вещества, витамин С и Р. Съдържа голямо количество минерали: манган, калций, калий, фосфор, магнезий, желязо, натрий и цинк. Стимулира хра носмилателната система, защитава черния дроб и предпазва от газове.

Дафиновото дърво от сем. Лаврови рядко достига до 8 метра и по-често се среща като храст. Листата му са твърди и жилави и са зелени през цялата година. Те съдържат етерично масло, което ги прави полезни и като лечебно средство.

Плодчетата съдържат подобни етерични масла. Като подправка се използват листата на дафиновото дърво. Етеричното масло, което в тях е 1%, има сладникав вкус и силен приятен аромат. Приятният му аромат се дължи на етеричното масло еол.

Всеизвестно е, че преди да се пуснат дафиновите листа в супа или друго ястие е добре да се потрият едно в друго – така лечебните свойства и ароматът се усилват. Дафиновият лист запазва лечебните си свойства и в изсушен вид.

Родината на дафиновия / или лавровия/ лист са земите около Средиземно море и Мала Азия. В Елада и Древния Рим дафиновият лист се смятал за свещено растение, символ на слава, величие и победа.

С лаврови клони са били закичвани най-добрите военоначалници, победителите в поетични конкурси или спортни състезания. Лавърът е бил свещенното дърво на бог Аполон и с него са се украсявали храмовете и олтарите му.

Легендата гласи, че слънчевият бог се влюбил в нимфата Дафне, която обаче предпочела да се превърне в дърво вместо да му се отдаде. Оттогава Аполон винаги е закичен с клонче от дафин.

Средиземноморски дафинов лист – листата на са подправка използвана за подправяне на ястия в средиземноморската кухня.

Калифорнийски дафинов лист - листата, познати и като орегонска мирта са подобни на средиземноморските, но имат по-наситен вкус.

Индийски дафинов лист – листът е подобен по миризма и вкус на канела, но по-слаб. Прилича на другите видове дафинови листа, но се различава по употребата си в готварството, защото миризмата и вкуса му са по-близки до тези на китайската канела касия. Нарича се дафинов лист, тъй като е от едно същото семейство с лавъра, но е от друг род.

Индонезийски дафинов лист - листата на растението са от семейство Миртови. Използват се сушени или пресни при приготвяне на месо и по-рядко на зеленчуци.

В сравнение с другите видове дафинов лист, имат доста различна миризма и са сравнително слаби. За да освободят миризмата си, трябва да се подложат на термична обработка.

Автор: Надя Златева

Be Sociable, Share!

One comment

  1. дани
    08.01.2012 at 11:48

    моля,посъветвайте ме от къде да си закупя дафинов лист-растение, дърво.

Leave reply

*
Back to Top