Отвара от девесил дарява с “девет сили”


devesilИмето на растението идва от едно народно поверие, свързано с тонизиращото му действие върху организма. Според него този, който пиел отвара от десевил, получавал “девет сили”. Девесилът е многогодишно, високо 2 м растение от сем. Сенникоцветни. Използуват се листата, плодовете и коренището на растението. То съдържа етерично масло, което в коренището е до 1%. Срещат се още смоли, фуранокумарини, лецитин, захари, органични киселини, ензими, дъбилни вещества.

Корените му са богати на етерични масла, захари, минерали, органични киселини, смоли, кумарин, пектин, скорбяла. От подземните части и плодовете се получава етерично масло, което служи за подправка.

Девесилът предизвиква отделяне на секреции главно от стомашночревния тракт и белите дробове, тонизира организма, стимулира отделителната система, действува благотворно на сърдечносъдовата и нервната система и има ясно изразен спазмолнтичен ефект върху гладката мускулатура.

Коренището на девесила се комбинира добре с магданоз,копър, зеленчуци за супи, черен и червен пипер, майорана и чесън. Съхранявани добре, сушените листа от девесил запазват продължително време вкусово-ароматните си качества.

За лечебни цели се използува главно коренището на деве ила липса на апетит, колики в стомаха и червата, като отхрачващо, газогонно, жлъчегонно, регулиращо менструацията средство. То подпомага сърдечната дейност и е добро средство при неврастения.

Освен това е силно диуретично средство. Употребява се против обилно потене и при някои кожни заболявания. Вътрешен прием: 1 чаена лъжичка ситно стрити коренища се заливат с 0,5 л кипяща вода; киснат се 3-4 ч, прецеждат се и се разделят на 3 равни части, които се приемат сутрин, обед и вечер преди хранене. Сокът от девесил се прилага при глисти.

Родината на девесила е централна Азия и Европа. Близко растение е шотландският девесил, вирее в северна Великобритания и по атлантическото крайбрежие на Северна Америка.

Девесилът е бил използван още от древните гърци и римляни за подпомагане на храносмилането. Омекотява дейността на стомаха и червата, влияе много добре и бързо за надвиване на изтощението и вътрешната немощ, вследствие на други заболявания, на кашлица и астма, на бронхит, сърдечни болести, изчиства жлъчката и премахва отоците, причинени от вътрешни болести.

Освен това успокоява и нервната система. Отварата от корените му, смесена с малко оцет и коприва помага за заздравяване на дълбоки рани, премахва обриви и спира косопад. Чаят или студеният извлек от девесиловите корени лекува и изчиства целия организъм.

В половин литър вода или червено вино се сваряват в продължение на 10-15 минути 1-2 супени лъжици от пресните или изсушени корени, като се пие по 2-3 пъти дневно по една чаена чаша. Тази рецепта служи и за профилактика – предпазва кръвоносните съдове от склероза.

Прочути лечители като Хипократ, Авицена, Гален препоръчват девесила сварен или накиснат във вино при мозъчни болести, за разсейване на отоци – вътрешни и външни, против нощно напикаване, а смесен с мед – за изчистване и укрепване на организма при натравяния.

Известно е също, че подобно на магданоза и корените от девесила служат за налагане на пострадалото място при ухапвания от отровни насекоми – както с пресни корени, така и отварата от тях действа много оздравително.

При мускулни, костни и ставни заболявания, при силни болки и схващания, баните с отвара от корените, както и от цялото растение, както и превръзките дават много бърз и добър ефект.

Автор: Надя Златева

Be Sociable, Share!

2 comments

  1. Рибар на честта
    22.12.2009 at 16:14

    О-о-ох, как обичам девисил – мирише ми на рибена чорба!!!

  2. MagelBan Fere
    23.12.2009 at 13:22

    Така е, в комбинация с 3-, 6-, 9- полиненаситените мастни киселини, присъстващи в рибката – чисти холестеролни плаки, а и както е вписано предпазва от склероза кръвоносните съдове. Естествена профилактика на инфаркт, инсулти и др.

Leave reply

*
Back to Top