Букет от салати


Произхожда от южна Европа. Историята показва, че е имала широко проложение в древен Египет. В Рим дълго време била сервирана като десерт. Едва по-късно салатата станала предястие, което се консумирало със сосове и винегрети. Количеството витамини (В1, В2, В6, Е, Р, РР, К, С, провитамин А) и минерални вещества, които се съдържат в салатите, ги поставя на челно място сред останалите продукти. Подходяща е за всякави диети – ниско калорична и богата на целулоза.

Съвети: Търсете салати с твърди чупливи листа и ярък цвят. За да приготвите салата, накъсвайте листата. Не отделяйте листата, ако няма да ги приготвяте веднага. Може да ги съхранявате в секциият за зеленчуци в хладилника до 1 седмица.

Салата Дива Руколка. Представлява млади листа от руколка с наситен зелен цвят и отчетлив привкус на орехови ядки. Точно този вкусов нюанс прави руколката незаменима част от всяка добра салата. Използва се за задушени зеленчукови гарнитури. Чудесно се комбинира със зехтин, балсамов оцет и пармеджано.

Салата Айсберг. Продуктът е с едри, хрупкави и сочни бледо зелени листа с леко назъбени краища. За производството му се използва само сърцевината на Айсберг салата, за да бъде качеството на най-високо ниво. Предоставя почти неограничени възможности като основа за салата. Подходяща за по-дълготрайно съхранение.

Италианска салата. Прекрасен и изтънчен вкус, благодарение на комбинацията между Лоло Бионда, Лоло Росо и Фризе. Подходящи допълнения към тази салата от изключително висок клас могат да бъдат продукти като оцет Балсамико, сладка царевица, риба тон и др.

Политики салата. Бяло зеле, моркови, жулиен, кръгчета червена сочна чушка и пресен магданоз – тази комбинация ви гарантира винаги здравословно и приятно хранене.

Салата Айсберг и маруля. Свежа, вкусна и подходяща за всички сезони комбинация от 50 % Айсберг салата и 50 % маруля. Готово миксираната салата ви позволява да спестите време и труд и винаги да разполагате с постоянно качество.

Дъбова салата „Оклиф”. Носи името си заради своеобразната форма на листата, които по краищата си са изрязани като листа на дъб. Много подходяща е за гарниране на печурки и пушена сьомга. Лекият орехов вкус отлично се съчетава със сосове и дресинги, които подчертават тънкия му аромат. Подходяща за декориране и по-ефектна презентация на ястията.

Салата Фризе. Наричана още къдрава, се откроява с яркозелините си накъдрени листа, има леко сладникав вкус.

Салата Лоло Бионда. Класическа салата от Италия често наричана коралова (червена) и зелена (бяла) са нежни сортове къдрава салата. Единствената разлика между тях е в цвета. Характеризират се с интензивен вкус и лек орехов оттенък. Особено подходяща гарнитура към различни стекове, медяльони и пържени меса. Тези салати са на първо място по съдържание на калций.

Зелена салата. Трябва да се накъсва на парчета или да се нарязва с порцеланов нож и да се подправя непосредствено преди консумация със зехтин и оцет.

Салата Маруля. Има месести и сочни продълговато-овални листа, които са малко по-груби от листата на останалите видове салати. Трайна и удобна за съхранение.

Букет от салати с дресинг от козе сирене и аншуа за 4 порции

Дъбова салата – 100 гр

Фризе – 100 гр.

Лоло Биондо – 100 гр.

Лоло Росо  100 гр.

Чери домати – 160 гр.

За дресинга

Зехтин – 60 гр

Козе сирене – 100 гр

Кедрови ядки – 10 гр.

Сок от един лимон

Сол – 10 гр

Чесън – 20 гр

Аншуа – 40 гр

Крем Балсамико за декорация

Начин на приготвяне:

Измиваме и подсушаваме салатите. Накъсваме трита вида салати без фризето, от което отделяме листата едно от друго и поставяме в купа за овкусяване.

Приготваме дресинга в блендер или пасираме с пасатор в следния ред: първо разбиваме зехтина с лимоновия сок, след това чесъна и аншуата и накрая козе сирене и кедровите ядки. Заливаме букета от салати с охладения дресинг, гарнираме в чинии и аранжираме с чери домати и Крем балсамико.

Димо Димов – главен готвач „Cult Gourmet Catering”

Be Sociable, Share!

Leave reply

*
Back to Top