Какво трябва да знаем, когато купуваме прахосмукачка


Този важен уред за поддържане на хигиената в дома има редица показатели, за повечето от които мнозина от нас въобще не се досещат. Мощност и ефективност на засмукване. Обикновено мощността варира между 700 и 1700 вата. Нейната степен влияе върху ефекта на засмукване, но не е определящият фактор за него.

Всмукателната мощност на прахосмукачката се измерва във въздушни ватове и варира между 100 и 400. Тя зависи от това дали има регулатор за степента на създавания вакуум, както и от ползването на различните приставки към прахосмукачката.

С цилиндрична форма. Те са удобни за ограничено жилищно пространство. Не заемат много място и лесно се пренасят. На пазара се предлагат както със стандартни глави, така и с турбопочистващи. Разнообразието от четките към тях ги прави подходящи за почистване, както на застлани, така и на непокрити подове.

Изправени. Те са по-удобни, когато трябва да се почистват големи площи, особено ако са покрити с мокет. Изработени са така, че да притежават почти всички екстри на цилиндричните и да могат да почистват успешно стълби и ъгли. Този вид прахосмукачки не са подходящи за незастлани подове, а са и по-скъпи от цилиндричните.

Ръчни – с батерии. Имат по-слаб двигател от обикновените и са удобни единствено за събиране на дребни боклуци от твърди повърхности. Батериите им се изтощават бързо.

Размер. Тук трябва да се вземе предвид къде ще съхранявате прахосмукачката и дали в жилището ви има тесни коридори и множество стълби. Ако случаят е такъв, на вас ви е нужна малка заоблена прахосмукачка с най-малко 7-метров кабел, който да ви позволява спокойно да се придвижвате от стая в стая.

Филтриране. Процентът на всмуканите частици и техният размер се определят от филтриращата способност на прахосмукачката. Обикновено този показател се движи около 99%. Ако обачи имате алергия – особено към домашен прах, трябва да си купите прахосмукачка със специален филтър, който покачва процентът на филтриране до 99,5%.

Специални характеристики. Автоматичното прибиране на кабела в прахосмукачката при натискането на бутона; радиусът на почистване (разстоянието между края на маркуча и щепсела); капацитетът на торбичката и индикаторът, че тя се е напълнила със смет, са опции, за които си струва да се помисли, защото мощността на прахосмукачката намалява, когато торбичката е пълна.

Важно. Когато една прахосмукачка е прекалено евтина, това може да се дължи на високата консумация на енергия, скъпите резервни части и консумативи или краткият гаранционен срок. Когато взимате окончателно решение, не забравяйте „добавената стойност”, която продуктът може да носи.

Be Sociable, Share!

Leave reply

*
Back to Top