Екологичен дом


В света стъклените стени се използват все по-често като екологичен материал. Във Фрайбург е построен социален дом за бедни хора с прозрачна изолация от всички страни. В Северна Англия, Дания, САЩ има сгради със стъклени покриви с прозрачна изолация, която освен, че отоплява и осветява помещението.

В Германия правят сгради от синьо (защото е едновременно и фотоклетка генериращо електричество) стъкло. Освен за затопляне на жилища, стъклената стена може да се използва и за слънчеви колектори.

Стъклото е със свойства, подобни на диода – при производството му на дебелината се постига различна пропускателна способност.

В резултата такова стъкло не може да се счупи и с железен прът. Дебелината от 10 см на стъклената стена е рационално решение, рамката може да е от метал или от пластмаса.

Стъклени тухли. Тези тухли приличат по форма на обикновените, но вътрешността им наподобява съвременните стъклопакети.

Намиращият се в сърцевината въздух придава на материала много добри термо- и звукоизолационни качества.

Като се добавят и отличните пожарозащитни качества, енергоакумулиращи свойства, устойчивостта на удар и прозрачността, става ясно защо стъклените тухли са необходим елемент в съвременната архитектура.

Светлопропускливостта на стъклените тухли е близка до тази на прозоречните стъкла. Тя е 80% за безцветните и 50-70% за цветните и матовите тухли.

Това позволява да използвате максимално достъпната дневна светлина, а в някои случаи дори да спестите слагането на прозорец.

Освен това за разлика от тухлените или гипсокартонените стени, тези от стъклени тухли не се нуждаят от мазилка, боя или тапети.

Be Sociable, Share!

Leave reply

*
Back to Top