Кокиче – предвестникът на пролетта


snowdropsКокичето (Galanthus nivalis), се размноава чрез луковици, които се изваждат през юни и се съхраняват в сухо помещение през лятото. Засаждането се извършва през септември-октомври. По-късно засадените луковици не се вкореняват добре и се нападат от гъбни болести, към които кокичето е силно чувствително. Засаждането на луковиците е на дълбочина 6-8 см и на разстояние 10-12 см.

Мястото трябва да бъде слънчево, може край храсти, но не е желателно да бъде в сянката на голяма сграда.
Отглеждането на кокичето на едно и също място може да продължи няколко години, без това да се отрази на качеството на цветовете. Ако искате може да си отгледате кокиче в саксия или сандъчета на балкон или в стая.

В саксия с диаметър 10 см се засаждат 6-7 луковици, които се покриват с почвен слой от 5 см, за да се придаде по-голяма стабилност на стъблото. Засаждането става през октомври в обикновена градинска почва.

Съдовете се поставят на хладно, тъмно място или се закопават в градината. В началото на декември се внасят в светло помещение с температура 6-8 градуса С. Цъфтежът започва след три-четири седмици.

Тази температура трябва да се спазва стриктно, защото при висока температура растенията развиват много листа и не цъфтят или цъфтят късно. Цветовете на блатното кокиче – Leocojum vernum често се объркват с тези на обикновеното.

Двете растения са пролетно цъфтящи с увиснали цветчета, съставени от 6 бели венчелистчета, при блатното кокиче със зелено петно към върха. Блатното кокиче е с по-високо стъбло (от 12 до 60 см), носещо няколко цвята.

Цъфтежът продължава 20-30 дни. То е непретенциозно растение. Расте на мокри, засенчени почви, най-често покрай бреговете на реки. Много подходящо растение е за градини с водни площи, алпинеуми и др. Може да се използва и за форсаж.

Луковиците се засяват през септември-октомври на дълбочина 8 см при разстояние 10-20 см. Има и видове, които цъфтят през лятото – L. aestivum, и есента L. autumnale. Размножава се чрез разделяне на гнездото от луковици, след като увехнат листата.

Be Sociable, Share!

Leave reply

*
Back to Top