Синчец и ранен жълт минзухар


blue flowersМного добре в тревния килим се съчетават кокиче, ранният жълт минзухар и синчецът (Scilia bifolia и S. sibirica), който показва нежните си сини цветчета през първите пролетни дни, преди разлистването на дърветата. Цъфтежът е обилен и на места се образува плътен син килим. Синчецът обича влажни и сенчести места, като може да остане на едно място много години. За един вегетационен сезон се образуват до 6 луковици.

Когато луковиците се сгъстят, гнездата се разделят през септември и луковиците се засаждат веднага, защото при съхраняване бързо загиват.  Дълбочината на засаждане е 6-8 см. Размножаването може да стане и със семена (често като самосев).

Синчецът е студоустойчив, предпочита сянка, но се развива добре и на слънчеви места. Не е взискателен към почвата, но при възможност трябва да се засажда на по-леки почви (листовка).

Трябва да се избягва преовлажняването. Освен за групи в тревните площи, в бордюри и скални кътове, синчецът може да се използва и за форсаж и за отрязан цвят. 

Пролетно цъфтящият минзухар (Crocus). Най-разпространени са т.нар. холандски хибриди, едроцветни, с най-разнообразна багра при различните сортове. Засаждат се септември-ноември на дълбочина 8 см и разстояние 10 см.

Минзухарът е много популярна култура за форсаж. В саксия се засаждат 3-5 луковички или в по-голям подходящ съд – 10-20 броя, на дълбочина 2,5 см и разстояние 2,5 см. Поставят се в светло прохладно помещение с температура 6-8 градуса С, като се полива умерено.

За зимен цъфтеж засаждането на луковиците започва от края на август. След прецъфтяване луковиците могат да се използват за засаждане на открито следващата година.

Be Sociable, Share!

Leave reply

*
Back to Top