Мускари, кукувиче грозде


MuscariМускари (Muscari) образува заедно с лалета, нарциси, примули красиви пролетни цветни композиции. Също както минзухарът е подходящ за форсаж. Височината на растенията е 10-30 см. Особен интерес представляват културните форми на M. botryoides, които са с бели цветове.

Размножаването на мускари става предимно вегетативно. За една година се образуват до 30 луковици в гнездо. Размножаването става като на всеки 3 години гнездата с луковици се разделят, като луковиците се засаждат веднага след разделянето.

Засаждането им е през септември-октомври на дълбочина 8 см и на разстояние 10 см. При семенно размножаване семената след като узреят се засяват веднага в почвата.

Младите растения цъфтят на 3-тата година след засяване на семената. Растенията не са взискателни към условията на отглеждане и са зимоустойчиви. Имат приятен аромат.

Растат добре както на слънчеви места, така и на сянка. Изключително високият размножителен коефициент, декоративните им качества и невзискателността към условията на отглеждане са техните предимства. Могат да се използват за форсаж и за отрязан цвят.

Be Sociable, Share!

Leave reply

*
Back to Top