Зюмбюл, храна за душата


HyacinthЗюмбюлът е много известно, често срещано, едносемеделно, пролетноцъфтящо растение. Дал е името на семейството, в което членува – семейство Зюмбюлеви. Латинското му наименование „Hyacinthus” идва от името на героя в гръцката митология на име Хиацинт – син на музата Клио и царят на древна Македония Пир. Произхожда от местности при Кааспийско море, в зоните на Иран и Туркменистан. В арабския свят, най-вече в Персия, зюмбюлът е бил изключително почитано и ценено растение, което и до ден днешен е запазило своята символика.

Пророкът Мохамед е казал за него: „Ако имах единствено два залъка хляб, бих продал единия, за да си купя зюмбюл, който да нахрани душата ми.”

Дълго време това цвете е било популярно в тази зона на Азия, но едва преди около три века западните европейци са го внесли на територията на Европа, където и до ден днешен е много популярно и отглеждано растение.

Подземният орган на зюмбюла е едра луковица, която напълно безпроблемно изкарва зимния сезон на вън. През пролетта, когато се стопи снежната покривка, заедно с много други, това цвете подава своите листа над почвата.

Те са зелени, с гладка периферия, леко месести, без дръжка и притежават успоредна нерватура (жилкуване). Впоследствие от техния център започва да се подава дебело цветоносно стъбло, което е покрито с множество дребни цветчета, издаващи силен, много приятен ароматен.

Тяхната структура включва 6 венчелистчета, 6 тичинки и 1 плодник с горен завръз. Чашелистчета липсват. Баграта е изключително разнообразна. Може да бъде бяла, жълта, оранжева, но най-често е синя.

Именно благодарение на нея и приятния мирис зюмбюлът привлича голямо количество разнообразни опрашвачи – пчели, нощни пеперуди, мухи или оси и др. След като приключи цъфтежа цялата надземна част – листата и цветът, изсъхват и опадат.

Жизненият цикъл на растението е приключил. Семената са хвърлени и луковицата остава в период на покой до следващия сезон, когато отново ще поникне. Зюмбюлът, който се продава на пазарите, е от вида Hyacinthus orientalis.

Има множество негови хибрида, които притежават доста едри цветове в много разнообразна цветова гама.

По-популярни сортове са например Hyacinthus orientalis orientalis „WoodStock”, в пурпурночервено, Hyacinthus orientalis „Jan Bos” във вишнево, Hyacinthus orientalis „City of Haarlem” в нежно жълто и много други.

Доста по-малко познати видове са Hyacinthus litwinowii и Hyacinthus transcaspicus, които много рядко могат да се видят като декоративни представители.

Be Sociable, Share!

Leave reply

*
Back to Top