Отглеждане и размножаване на Зюмбюли


Зюмбюлът е подходящ за отглеждане от всеки растение и не изисква по-особени или по-специични грижи. Както всички пролетно цъфтящи, зимоустойчиви цветя едрите луковици се засаждат есента на открито в градината. Препоръчителната дълбочина е 10-12 см и разстояние между самите луковици около 8-10 см.

Идеален период да се заемете с това е около средата – края на месец откомври. В никакъв случай не прибързвайте със садането и не го правете по-рано от този период. Именно това е най-опасно! Има възможност растенията да израстат преждевременно.

В такъв случай напролет обикновено се развиват лошо или дават дребни и деформирани цветове. За да цъфтят задължително имат нужда от студен период и достатъчно хранителни вещества.

След като сте изкопали зоната, в която ще засаждате поставете луковиците. Дъното трябва да е много добре зазрохкано. Покрийте ги със смеска в съотношение 1:1 прегорял оборски тор и обикновена градинска пръст.

Двата субстрата трябва да бъдат много добре разпределени и смесени, така че да не преобладава единият. След това полейте. Заедно с това наторете с изкуствен тор. Зюмбюлите виреят добре и на слънчеви и на полусенчести места.

Напролет, когато поникнат може да наторите около два пъти. Поддържайте почвата на зюмбюлите постоянно влажна. Тези красиви растения могат да виреят много спокойно в саксии или керамични съдове, където ще изглеждат много ефектно.

Подходящи се за алпинеуми и формиране на красиви цветни петна. Отглеждането в сандъчета определено не е пропоръчително, защото луковиците са доста едри и ще се чувстват натясно.

Зюмбюлите обикновено дават по един цветонос, но при добро отглеждане и малко късмет могат да дадат два, макар и единият по-дребен.

Размножаване. Размножаването се осъществява както при луковични растения. Първата година върху една луковица може да има не една, а две (понякога и повече) спящи пъпки.

От тях се развиват две отделни растения, които пък формират две съвсем отделни, независими луковици. Изваждат се, отделя се нужното количество и се връщат обратно в почвата.

На практика растението осъществява само процеса и вие не трябва да действате по никакъв начин. Понякога зюмбюлите формират и странични детки от луковицата. Те се отделят и засаждат отделно.

Зацъфтяват на втората или третата година. Размножаването със семена също е възможно. Ако имате намерение да го практикувате, имайте предвид няколко неща.

Когато растението направи семенни кутийки, е добре да поддържате стъблото изправено, без пряк контакт с почвата, защото може да загние и да се разпукне преждевременно. При образуването им, след прецъфтяване наторете, за да може цветето да изхрани семената.

Be Sociable, Share!

Leave reply

*
Back to Top