Дървото на целомъдрието, Витекс агнус кастус


Дървото на целомъдрието лекува женски болести, това е едно от най-древните лечебни растения. Научното му название е Витекс агнус кастус. През средновековието смятали, че потиска сексуалното желание и затова го нарекли дървото на целомъдрието. В някои страни на Азия е известно като дървото цар, в други като Авраамовото дърво или свещения витекс.

Още 400 години преди Христа Хипократ препоръчвал на жените, които искат да родят здрави и силни деца, да пият червено вино, в което са накиснати плодове от витекс.

Тази напитка наистина има силно укрепващо действие и в древна Гърция намирала широко приложение.

Съвременните изследвания потвърждават необичайните възможности на растението за общото укрепване на половата система и при лечението на предменструален синдром, маточни фибрози, проблеми с млечните жлези и безплодие.

Витексът регулира хормоналното равновесие, макар че не съдържа хормони. Той влияе косвено върху организма, като го подтиква сам да постигне необходимото хормонално равнище.

Неговото въздействие е съсредоточено върху хипоталамуса и хипофизната жлеза. Витексът е много ценно средство за облекчаване на болезнеността на гърдите и за регулиране на менструалния цикъл, защото намалява нивата на пролактина.

Известно е, че излишъкът от пролактин провокира този тип доскомфорт при жените. Според данни от мащабно изследване ниският прогестерон и високият пролактин често са причина за стерилитет при жените.

Be Sociable, Share!

Leave reply

*
Back to Top