Екзотичната Давалия


davaliaТова растение е едно от най-популярните видове папрати, отглеждани при домашни условия. Не е капризно, нараства бързо и е особено подходящо за по-влажни помещения. Родината на давалията, позната още под името епифитова папрат, е остров Ява. В природата се срещат над 50 вида тревисти, епифитови папрати, разпространени предимно в тропическите области на Азия и Австралия.

Растението има специфично дебело коренище, което се намира над почвения субстрат. Листата му са триъгълни и разцепени, а спорангиите са разположени в самия край на свободните жилки, като завършват с чашковидни покрития.

Давалията достига до 30 см височина и не цъфти. Когато нарастне, покрива изцяло саксията със своите листа. Поради това хората са и дали името „зайча лапа”. В никакъв случай не бива да излагате давалията на пряка слънчева светлина.

Изберете полуслънчево място, близо до прозорец. През студените дни най-подходящи за растението са температурите между 18 и 25 градуса. Давалията трябва да се полива с мека, в никакъв случай много студена вода. В топлите дни тя се нуждае от обилно поливане, а в студеното от по-оскъдно.

Пулверизирането на листата и е препоръчително. За да не загният корените на растението, не оставяйте почвата да подгизва. Най-благоприятното време за присаждане е пролетта. Напълнете новата саксия с почва, която е съствена от равни части торф, пясък, сухи листа и пръст.

Поне два пъти в месеца през вегетационния период обогатявайте почвата с минерални торове. Най-популярния метод за размножаване е чрез делене на коренището.

Първо извадете растението от саксията, разделете корените му, след това поставете всяко отделно коренче в самостоятелна саксия с влажна почва. Накрая покрийте саксиите с найлонови торбички и ги преместете на светло и топло място.

Be Sociable, Share!

One comment

  1. 12.02.2014 at 8:56

    Само като чуя думата екзотика и в главата веднага ми излизат различни коктейли, плодове и какви ли не плажове с разкошни пясъци и кристално чисти оди,където спокойно може да се разхождаш по бански или по някакви техни палмови полички,които сме виждали по филмите.Радвам се че ни пишете, това цвете е уникално, на скоро го бях видяла на живо и останах очарована.Толкова изискано и нежно.Обещаха ми , че ще ми дадът да се опитам да го отгледам и в домашни условия, но все още чакам да пусне някакви специални разклонения както ми казаха.Няма спор, че в един дом, в който има зелени и живи цветя е много по уютен и красив.

Leave reply

*
Back to Top