Толедо, национален паметник на Испания


Кастиля, е родно място на много неща, които ние считаме за испански: великите крале, езикът, замъците и власт, която финансира и управлява много от Великите географски открития в разцвета на 16-ти век. Ще се върнем две крачки назад във времето при чудото Ел Греко, ще опитаме едно люто нещо, ще разгледаме най-величавите испански средновековни стени, малко ергенско парти с местни трубадури, а после ще се настаним на един от най-пленителните европейски градски пейзажи.

Иберийският полуостров е част от Испания и Португалия. Модерната столица на Испания, Мадрид е в региона на Кастиля. Ще тръгнем от Толедо и и ще обиколим през Сеговия и Авиля, преди финала в Саламанка. Толедо е така добре запазен и натъпкан с културни чудеса, че целият град е бил обявен за национален паметник, и не ще видите модерни сгради.

Това е идеално място да се насладиш на удоволствията на Испания: културни, исторически и гастрономически. Испанската историческа столица има 2хил. годишна сложна история. Тя е естествено защитена от три страни от река Тагус и от огромни изкуствени укрепления, където не е защитена от реката.

Векове Толедо бил важен римски транспортен център с процъфтяващо еврейско население. След падането на Рим, градът бил управляван първо от вестготите, а после от маврите. Векове по-късно, когато християните завладели града, те го направили испанската политическа и религиозна столица.

В 1500г., когато градът достигнал естествените си граници, очертани от реката, кралят наредил и преместил столицата в по-просторния Мадрид. Толедо станал затънтено място, преоткрито от романтичните пътешественици на 19-ти век.

Днес, макар и с малко население и незначително политическо значение, Толедо продължава да е жизнен център на култура, изкуство и религия. Физически той е много запазен, както когато най-могъщият европейски крал го е наричал свой дом.

Общественият ескалатор на Толедо решава проблема с придвижването от автогарата или паркинга до града безплатно, което е особено добре дошло в горещото лято. Натъпкан в лабиринт от улички, Толедо има объркваща средновековна улична схема.

Но главните забележителности са добре указани. А разучени предварително, някои от най-добрите атракции се достигат и без упътване. Християни, евреи и мюсюлмани векове са се наслаждавали заедно на този град.

Историята на Толедо е сложна смесица от тези три големи религии във впечатляващо мирно съвместно съществуване. Материалните паметници на многообразната културна история на Толедо са навсякъде. В 711г. ревностни фанатици на исляма завоюват Иберийския полуостров.

Седем века тези северноафрикански мюсюлмани, наричани маври, господствуват в Испания. Маврите били много толерантни към хората, които управлявали, допускайки евреи и християни да изповядват свободно своята вяра.

С културните връзки разпростиращи се оттук през Северна Африка, целият път до Арабия и по-нататък, мавританската цивилизация в Испания, била като фар на науката в Европа през така наречените “тъмни” векове. Математика, астрономия, литература и архитектура – всичко процъфтявало.

След като християните си върнали Толедо през 1085г. много мавритански занаятчии и строители останали в града, а арабската им жилка се стопила през поколенията. Сграда, която прилича на джамия, но в действителност е еврейска синагога. Построена е за евреите от мавритански занаятчии в 1200г.

Украсата, арабска по стил, е с еврейски мотиви. Раковината е юдейски символ, призоваващ богомолците да се вслушват в Божието слово. Докато мъжете се молели в главната зона, жените се молели зад паравана.

200г. по-късно джамията, както и синагогата, били модернизирани в християнска църква. Мирното съвместно съществуване не могло да продължи вечно. Испанските крале обединили Испания в християнска нация.

Те дали избор на евреи и мюсюлмани – да приемат християнството или да напуснат страната. В 1492г. Колумб отплавал в океана. Но това било също годината, когато испанските християни пратили в изгнание евреите и успешно изритали мавританците в северна Африка.

Be Sociable, Share!

Leave reply

*
Back to Top