Плаза Зокодовър, главният площад на Толедо


Сладки остатъци от мавританските дни? Прочутият марципан на Толедо. Магазините в целия град продават красиво опаковани лакомства от марципан… но аз искам сам да си избера моите. Хубавото на пътешествието е, че опитваш неща, които не си опитвал никога преди. Години съм се заглеждал в тези фруктови марципани и никога не съм ги опитал. Наистина са добри, но аз оставам на пуричките. Главният площад на Толедо е привлекателният Плаза Зокодовър.

Днес туристите идват тук за нещо повече от марципан. През 16-ти век Толедо е бил дом на един от най-големите европейски художници – Ел Греко. Роден в Гърция и обучен във Венеция, Доменикос Теотекопулис бил наречен от приятелите си “гъркът” или Ел Греко, заради трудно произносимото му име.

Той се преместил в Испания да намери работа като художник. Намерил си работа в Толедо, където прекарал остатъка от живота си и развил уникалния си стил на рисуване. Почитателите на Ел Греко ще искат да посетят музея на Толедо – “Санта Круз”.

Първоначално сиропиталище и болница, днес той приютява изкуство от 16-ти век, включващо и великолепна колекция от картини на Ел Греко. Работата му смесва влиянията от трите му места на живеене – иконоподобни лица от родната му Гърция, подчертан цвят и засукани пози от Италия и почти мистична одухотвореност от католическа Испания.

Ел Греко рисувал свръхестествени видения, удължени светци… разтегнати между земята и небето. Той рисувал души, не тела. Лица, блещукащи като свещи. Напълно ново в своето пренебрежение към реализма, неговото изкуство се смята съвременно дори днес.

Докато Толедо спи, видението се случва над града. Ангел в бухлати одежди разперва криле и се издига, поддържайки Мария, майката на Христос. Тя се носи през изопаченото пространство, сред ангелски песнопения, обгърната от сияйната светлина на Светия Дух.

Мария е изпълнена отвътре от екстаза на своята вяра. Никой художник преди или след това не е уловил загадката на духовния свят, както Ел Греко. Наблизо в църквичката “Санто Томе” се съхранява най-харесваната картина на Ел Греко.

Погребението на графа на Оргаз свързва небето и земята по начин, който само гъркът може да пресъздаде. Представете си, че сте на погребението на добрия граф в тази малка църква. Той бил толкова благочестив, че даже двама светци слизат от небето да го спасят.

На погребението присъстват изтъкнатите граждани на Толедо. Всяко лице е детайлиран портрет. Ел Греко се рисува също в сцената, гледащ навън, в нас. Момчето на преден план, сочещо двамата светци, е синът на Ел Греко.

Душата на графа, изобразена като дух на малко дете, се издига през мистичен канал, за да се прероди на небето, където е приветствувана от Исус, Мария и всички светци. Духовен вятър вее, като променя цветовете и разтяга очертанията.

Исус сочи Свети Петър, който държи ключовете за бисерните порти. Подзаглавието на картината е: “Такава е наградата за онези, които служат на Бог и неговите светци.”

Be Sociable, Share!

Leave reply

*
Back to Top