Резиденция ла Алмазара


Нашият хотел “Резиденция ла Алмазара” макар и в истинска провинция е само на около 3,5 км извън Толедо. Лятната резиденция на кардинал от 16-ти век, е старо дърводобивно място с привлекателни открити пространства, пълзяща градина и обикновени, но удобни стаи. Привързан към кардинала, а може би и заради тази гледка, Ел Греко се навъртал тук за вдъхновение.

Най-важният испански католически град Толедо има великолепна катедрала. Навряна в стария център, тя бляскаво се издига над средновековното безредие. А вътрешността й, така огромна и величествена, е известна като най-готическата от испанските църкви и най-испанската от готическите църкви.

Бродя между колоните и си представям как лампите са били свещи, а туристите – поклонници. За богомолците, минали и настоящи, прозорците осигуряват както нормална, така и религиозна светлина. Удивлявам се през желязната врата на един от най-поразително красивите олтари в цяла Испания.

Цялостната композиция показва историята на живота на Исус, от раждането му в яслите, до смъртта му на кръста. Централната част държи хляба и виното на светото причастие, а целият олтар предава благочестивото съобщение за спасението чрез Христос.

Докато катедралата е преди всичко място на почит, сакристията и съкровищницата имат достатъчно скъпоценности, чудесни картини и друго изкуство, да конкурират който и да е музей. Моят испански приятел и гид, Карлос Галвен се присъедини към нас за обяд.

Всички тези история и изкуство ми изостриха апетита за необикновено ядене. Ресторантът “Касън Лопес де Толедо” на стария благороднически площад, предлага традиционни испански предпочитания с модерна оригиналност.

Тук са специализирани в кастилската храна, особено дивеч… като сърна и яребици. А храната е винаги представена изкусно и то по начин, който би задоволил и испанските благородници, които са имали навика да ядат тук. Исторически това е ловен район.

Пием вино от района Дуоро в северна Испания и Португалия, известни с лозята си. Ядене като това, е най-добрият начин да приключи още един чудесен ден в Кастиля. С Карлос се насочваме бързо към Саламанка, с кратки спирки по пътя в Сеговия и Авиля.

Сеговия – исторически град с 55 хил. жители, богата история и чудесен римски акведукт, напълно заслужава кратка визита. Преди почти 2 хил. години Сеговия е бил римска военна база, нуждаеща се от вода.

Затова инженерите на император Траян пренасочили поток към града, като построили близо 15 километров акведукт. Този масивен строеж, изкусно построен без хоросан, осигурявал вода на Сеговия чак до наши дни.

Макар местните жители да твърдят, че той би могъл още да функционира, главното му предназначение изглежда е да осигурява фон за семейно забавление.

Главната пешеходна улица на Сеговия е задръстена с хора, наслаждаващи се на хубавия пролетен ден. Докато романските църкви и статуи в чест на местни герои от 16-ти век са пренебрегнати, децата получават много внимание.

Be Sociable, Share!

Leave reply

*
Back to Top